Wolfgang Amadeus Mozart - любимият композитор на британците

Pinterest LinkedIn +

Концертът в Ла мажор от Моцарт за кларинет и оркестър е любимото класическо произведение на британците. Това сочи допитване на Classic FM - една от най-големите радиостанции за класическа музика на Острова, до милионите нейни слушатели.

Това е първият случай, когато гениалният астрийски композитор оглавява проучването на радиостанцията, определящо разпределението на позициите в ежегодната й класация Hall of Fame. Неин говорител отбелязва, че моментът е особено подходящ, тъй като тази година целият свят чества 250 години от рождението на Моцарт. Това е и едва третия случай за 11-годишната история на Classic FM, когато класацията има нов No.1.
 
Лидерът в класацията за последните пет години, прочутият руски композитор Сергей Рахманинов, и неговият Втори концерт за пиано и оркестър, тази година остава подгласник на Моцарт, а на трето място е един от най-великите британски композитори, ученик на Равел, автор на 9 симфонии, Ралф Вон Уилямс (Ralph Vaughan Williams).
 
Освен лидер в Hall of Fame 2006 Моцарт е и композиторът с най-много позиции в топ 300 на класацията - 24, или с 3 повече от следващия по този показател - Лудвиг ван Бетховен (Beethoven), чиято топ позиция е за Императорския концерт (No.5) за пиано - #4.
 
Въпреки че Великобритания, наред с Америка и Австралия, се свързва в най-голяма степен с развитието на модерните стилове, поданиците на Кралицата са верни почитатели на класическата музика и събитията, свързани с нея, се радват на огромен интерес и многобройна публика.
 
Топ 300 на Classic FM Hall ot Fame 2006 ТУК.
Сподели.