Windows Phone 8 - ще успее ли да стопи преднината на iOS и Android?

Pinterest LinkedIn +

Не е особено изненадващо, че Microsoft обявиха (дни след анонса на таблета си Surface) новата версия на мобилната операционна система Windows Phone 8. Известна до момента основно с кодовото си наименование Apollo, тя носи доста подобрения спрямо предшественика си 7 / 7.5, което несъмнено ще зарадва всички нейни фенове.

Основната амбиция на софтуерния гигант e с новия мобилен Windows да стопи още повече преднината на iOS и Android, която конкурентните операционни системи спечелиха, благодарение на закъснялата намеса на Microsoft на пазара.

Разбира се, ключова роля тук ще изиграят приложенията на Windows Phone 8, за които компанията твърди, че вече са надхвърлили 100 000 и продължават да растат стабилно. Голям плюс за всеки разработчик – бъдещ или настоящ, желаещ да предлага продуктите си през Windows Phone Marketplace, е интеграцията с настолната версия на операционната система.

Идеята на Microsoft е да обедини десктоп ревизията Windows 8 и мобилната Phone 8 в обща мултиплатформена и софтуерна екосистема, позволяваща лесен експорт и импорт на приложенията от портативни устройства към класически настолни РС, и обратно.

Особено добра новина за разработчиците е фактът, че техните апликации ще могат да използват едни и същи драйвери без значение дали работят на Windows 8 или Windows Phone 8. Microsoft гарантират, че всички приложения за стария Phone 7 ще се изпълняват без проблем от новата версия, макар че за в бъдеще разработчиците ще трябва да изберат дали да създадат приложението си така, че да е съвместимо и с двете ОС или само с Phone 8.

Друг ключов фактор, на който Microsoft разчитат за повишаване популярността на мобилния си Windows, е по-гъвкавата поддръжка на различните хардуерни конфигурации. Phone 8 ще работи с двуядрени мобилни процесори в деня на официалната си пазарна премиера през есента, а малко по-късно - ще предложи поддръжка за чипове с четири ядра.

Освен това Phone 8 ще осигури поддръжка и на три (засега) базови дисплей резолюции – една стандартна (800 х 480 пиксела) и две HD (1280 х 768, 1280 х 720). Това ще даде възможност на производителите на мобилни устройства (смартфони) да предложат повече и по-разнообразни Windows Phone 8 базирани модели.

Разбира се, новата ОС ще предлага и поддръжка на актуални технологии като NFC (за безжични разплащания с помощта на смартфон), както и екстри от типа на Live Tiles (панели от стартовия екран) с опции за промяна на размера и настройката по желание на потребителя; Nokia/NAVTEQ сателитна навигация и вградена последна версия на браузъра Internet Explorer 10.


Сподели.