Windows 8.1 – петте най-интересни новости

Pinterest LinkedIn +

Най-новата операционна система на Microsoft e на пазара само от осем месеца, а компанията вече реши, че е време за сериозен ъпгрейд. Известен до неотдавна под кодовото наименование Windows Blue, той вече има официално име – Windows 8.1 и към момента се намира на етап "предварителна комерсиална версия". Иначе казано - масово достъпен вариант, който може да бъде свален и изпробван безплатно, но с "едно на ум", че не е окончателен и в един момент ще спре да работи (някъде през януари идната година).

Въпреки че Blue се оказа изцяло нова версия на Windows (както се предполагаше преди време), ъпдейтът обещава доста нововъведения като например връщане на добрия стар Start бутон (или поне някаква негова опростена версия), както и опция за директно зареждане на операционната система в Desktop режим вместо основния Metro интерфейс на оригиналния Windows 8.

И докато това са добре дошли, но повече или по-малко козметични промени, 8.1 обещава и доста други подобрения, които са значително по-интересни и наистина полезни. Ето петте най-добри от тях.

Подобрено управление на приложенията
В това отношение от новия Windows определено имаше какво да се желае. Microsoft са поработили сериозно по опциите за контрол на инсталираните апликации и в резултат те вече могат да се деинсталират групово например. Това може да става дори едновременно от няколко компютъра, ако, да кажем, управлявате група РС с администраторски права.

Подобрения има и на ниво интерфейс – 8.1 позволява напасване на екран на до три стартирани приложения в режим, наподобяващ Snap функцията на Windows 7.

На финала 8.1 ще въведе и опция за автоматичен ъпдейт на всички Windows Store апликации.

Модифициран Start екран
Макар и основно козметични, промените тук също са добре дошли. Ако вече сте свикнали да използвате новия Start екран вместо Desktop изгледа на Windows Explorer, новостите тук със сигурност ще ви допаднат. Например вече ще имате повече свобода при промяна на тапета за фон на въпросния Start екран – за целта можете да използвате същата картинка, която сте сложили и на десктопа си.

Увеличен е броят на колоните с плочки (tiles), които поддържа Start екранът, а освен това са добавени два нови размера плочки – един наполовина по-малък от този в настоящия Windows 8 и един два пъти по-голям.

Стартиране направо в Desktop режим
В това отношение Microsoft подхождат малко йезуитски. Първо премахната тази екстра от Windows 8, а сега с новата 8.1 версия я връщат отново като "добавка". Все пак тази опция ще бъде посрещната добре от по-традиционно настроените потребители, които сега използват различни приложения, разработени от външни компании, за да я активират.

Internet Explorer 11
Все още няма много яснота относно новостите в поредната версия на прословутия Microsoft браузър, но някои от тях, като например опцията за синхронизиране на табове (прозорци) и поддръжката на WebGL, вече са известни. Разбира се, IE 11 няма да е достъпен само като част от Windows 8.1 ъпгрейда, а и като самостоятелен продукт за Windows 7.

Глобално търсене
Ако вече използвате Windows 8, няма как да не ви е направило впечатление странното разделение на резултатите от интегрираната търсачка на операционната система. В 8.1 вместо объркващото разделение на приложения, настройки и файлове тя ще връща по-общи, унифицирани резултати, което, честно казано, е доста по-логичен метод за организация и ще ви помогне да намерите по-бързо това, което ви е нужно.


Сподели.