Windows 8 - нещо повече от нова мода

Pinterest LinkedIn +

Появата на поредната операционна система на гиганта Microsoft винаги е било важно събитие в календара на високотехнологичната индустрия. От момента, в който на практика Windows завладя почти изцяло пазара за настолни (а като се замислим, и за преносими) компютри, следващата стъпка напред в развитието й се следи със затаен дъх от милионите й потребители. Естествено, всички ние очакваме поредният Windows да бъде по-бърз, по-продуктивен и по-лесен за употреба и като цяло, Microsoft не ни разочароват (с някои дребни изключения като не чак толкова добрата Vista).

Все пак от прехода Windows 3.1 към Windows 95 насам, промените, настъпващи в най-популярната десктоп ОС на планетата, могат да се определят по един начин: еволюционни.

Развитието на концепцията за графичен потребителски интерфейс върви в общи линии закономерно напред, но с малки крачки, без да бърза много, много да ни пренесе в новия 21 век.

Появата на следващия ключов Windows с пореден номер 8 обаче, може да промени сериозно темпа в израстването на операционната система. Може би за първи път в историята си, Microsoft ще създадат софтуерния аналог на "Великия пръстен", който ще владее всички останали.

Основният аргумент в подкрепа на това твърдение е фактът, че Windows 8 ще се чувства еднакво добре на изключително широк кръг хардуерни устройства, при това не само такива, опериращи с процесори, базирани на добрата стара х86 архитектура.

Това е рязък завой в еволюцията на една строго х86 софтуерна платформа и истинска революция за консервативна корпорация като Microsoft.

Едновременната поддръжка на Intel/AMD и ARM платформи вещае по-сериозна интеграция между света на настолните (класически) РС-та и плеядата компютърни и пара-компютърни устройства, които се нароиха на пазара през последните десетина години.

Тук включваме не само преносимите компютри, но и така популярните напоследък таблети плюс, разбира се, огромния океан от смартфони (то всъщност има ли вече "глупав" телефон в продажба?!).

Точно това прави Windows 8 толкова интересен. В добавка към универсалната си природа, осмицата ще предлага и още една изключително важна и интересна опция - така наречената "always on, always connected" функция, която ще позволи на таблетите (и други подобни мобилни устройства) да се "държат" като смартфони, тоест да поддържат постоянна връзка с интернет, дори когато тя не се използва активно.

Крайно време беше Windows да нагази напълно в ерата на комуникацията и с версия осем, явно операционната система ще го направи и с двата крака.

Друг интересен (и също изцяло нов) аспект от Windows 8 ще включва лесен и безпроблемен преход от РС към таблети (смартфони) и обратно. Веднъж създаден, профилът на потребителя ще може да се пренася от едно устройство на друго, а всички негови специфични настройки ще се запазват, в това число и записаната лична информация - контакти, списък със задачи, документи и файлове.

Още една голяма крачка напред е излизането от консервативната схема за управление, включваща мишка и клавиатура.

Наченки на разчупване в тази посока се появиха още във Vista и Windows 7, но напълно новата сензорна (touch) концепция ще бъде интегрирана именно в Windows 8. Интерфейсът на новата ОС ще бъде изцяло базиран на т.нар. "тайлове" (плочки) - концепция, "заимствана" от актуалния Windows Phone 7.

Windows 8 обещава още и по-добра многозадачност, както и по-лесна и продуктивна работа с две и повече приложения едновременно. Microsoft планират и конкурент на Android Market и Apple Store - огромен софтуерен портал за обмяна на приложения, което също е изненадващ пример за либерално мислене.

Очакват ни и още куп подобрения, свързани с производителността на системата - native ("естествена") поддръжка на новия по-бърз USB 3.0 стандарт, както и на 3G (за мобилните устройства), хибридна система за "хибернация", обещаваща по-високи скорости на първоначално зареждане, специално написанa за Windows 8, нова версия на Internet Explorer (с пореден номер 10), драстично намалени изисквания към оперативната памет (малко над 200 МВ в базов вариант). 

Естествено, за окончателна присъда все още е рано, но когато Windows 8 се появи някъде през 2012 година, твърде вероятно е по-голямата част от нас да поискат да преминат към нея - този път обаче, не просто защото е модерно...


Сподели.