Winamp е мъртъв! Да живеят алтернативите!

Pinterest LinkedIn +

И така, гадовете от AOL, които купиха култовия Winamp през 99-та, направиха немислимото. Считано от 20 декември 2013 г., един от най-легендарните музикални плейъри в историята спира да съществува и да се развива.

Да оставим настрани гневните коментари по адрес на разни гнусни алчни корпорации, които, въпреки че правеха средно по около 6 милиона долара на година от Winamp и свързаните с него права и услуги, явно пак не са доволни.

Време е да се замислим за друго - какво ще правим всички ние, които през последните 5-6 и повече години разчитахме на Winamp за музикалното си развлечение и му бяхме поверили на практика цялата си аудиобиблиотека?

Да, факт е, че дори и след декември 2013 г. плейърът ще продължи да си работи, но въпросът е докога? След като няма да има бъдещи ъпдейти и развитие, колко време още ще може да осигурява той съвместимост и безпроблемна работа с непрекъснато и динамично развиващите се съвременни аудиотехнологии?

Така че, вместо да се хабим в безсмислени вуду проклятия по адрес на AOL и подобните им, нека се огледаме за някои от най-перспективните Winamp алтернативи, предлагани в момента.

AIMP


Един от плейърите, който в най-голяма степен напомня за Winamp - като интерфейс, дизайн и възможности. Поддържа практически всички популярни в момента аудиоформати, доста лек е (не тормози компютъра), предлага се с опция за инсталиране на добавки (plugins), както и куп допълнителни интересни функции. Тук говорим за неща като възможности за слушане на интернет радиа, генериране на плейлисти, 18-бандов еквилайзер, търсене на файлове, опция за преконфигуриране на "горещи клавиши" за управление и други.

Foobar


Още един много лек и включващ гъвкави възможности за модификация по вкуса на потребителя музикален плейър за Windows. Отново плюсовете са отлична поддръжка на всички водещи аудиоформати, опция за конвертирате на музикални компактдискове в MP3 или друг формат (ripping), тагиране на песните, plugin поддръжка и още доста неща.

XMPlay


Отново плейър, който напомня много на Winamp. Интересното при него е, че приликата не е само външна - XMPlay дори поддържа някои от добавките (plugins), разработени за самия Winamp, което означава, че можете да запазите част от любимите си допълнителни екстри по време на прехода: култовият DSP plugin например за обогатяване звученето на MP3 файловете си работи без проблем. Налична е и пълна интеграция с Windows интерфейса, подобна на тази, която самият Winamp предлага.

Сподели.