Wild at Heart - филм, който не можеш да поставиш в граници

Pinterest LinkedIn +

Днес Дейвид Линч е един от най-известните и обичани американски кинотворци. Преди 20 години обаче той е още в началото на филмовата си кариера.

Режисьорът постепенно се утвърждава като смел и ексцентричен творец с мистичния ТВ сериал "Туин Пийкс" и оригиналните ленти "Гумена глава" и "Синьо кадифе". А филмът му "Диво сърце" намира признание от журито в Кан, което през 1990 година му присъжда "Златната палма".

Лентата всъщност е базирана на новелата на Бари Гифърд – "Диво сърце: Историята на Сейлър и Лула", по която Линч адаптира сценарий, изпъстрен с любов, насилие и странни персонажи.

Филмът ни въвлича в горещия романс между Сейлър и Лула. Майката на момичето обаче не одобрява любовта между двамата млади и е готова на всичко, за да ги раздели.

Те осъзнават, че единственият начин да бъдат заедно, е да избягат надалеч. Така започва едно пътуване, което ще ги сблъска с различни хора и опасности, докато са преследвани от частен детектив и гангстер.

"Диво сърце" е микс между road movie и романтична драма. С неподражаемия си стил Дейвид Линч създава един филм между действитeлност и сън, между трагедия и комедия, ироничен, романтичен, див.

Лентата е заредена с изключително много енергия – лудите танци се сменят в сцени на насилие, сълзите се превръщат в смях, спомените в кошмари. Сценарият се лута между клиширани филмови сюжети и фантасмагорични творчески видения, докато в един момент всичко излиза извън всякакви граници.

Забавно е как в един филм, в който режисьорът притежава такъв контрол върху всяка една сцена, зрителят се чувства сякаш изгубил почва под краката си – пленен в един свят на образи, идеи и звуци, така нелогични и странни, а същевременно формиращи едно съвършено цяло.

По пътищата на Америка Дейвид Линч ни запознава с класическите филми и рокендрола, чистата любов и престъпните намерения, свободния дух, лудите сърца и възможностите. Възможностите да бъдеш всичко и навсякъде. Да чувстваш и живееш.

В тази луда надпревара на картини и усещания, режисьорът не ни оставя нито миг, за да поемем дъх, да помислим. А ако затворим очи само за секунда, ще изпуснем цяла вселена.

В главните роли са Лора Дърн и Никълъс Кейдж, между които Дейвид Линч създава невероятна химия. Техните герои са млади, свободолюбиви, малко наивни и зрителите успяват да усетят това.

Лора Дърн е по-естествена от всякога. Актрисата носи невероятна харизма в този филм – в тясна рокля, с непослушни руси коси. Никълъс Кейдж, от своя страна, прави невъзможното, за да влезе в кожата на един герой, който редува раздаването на юмруци с пеене.

В нито една сцена няма да видите фалшиво изпълнение от него. Той е свиреп, той е нежен, той е див. Героят му носи колоритно яке от змийска кожа, което представлява неговата индивидуалност и вярата му в личната свобода.

Точно това представлява "Диво сърце" за Дейвид Линч – отражение на ексцентричното му чувство за изкуство, стремежът му за пълно освобождаване от ограниченията на възможното.

"Диво сърце" е изпъстрен с редица странни персонажи. Куп герои получават малки роли в сюжета на филма, но дори и със силно ограничена поява, успяват да направят впечатление с колоритния си външен вид и характер.

Някои от тях привличат, други отблъскват. Много са зли, опасни (и грозни), други помагат, а трети са просто объркани. Някои се явяват като далечен спомен, други представляват фантазия, но повечето са съвсем истински в своята чудатост.

Лентата ни среща отново с актьори, с които сме виждали Линч да работи в някои от предишните си филми. Сред по-известните имена в каста са тези на Изабела Роселини, Уилям Дефо и Шерилин Фен.

Анджело Бадаламенти, името зад саундтрака, също е част от екипа, с който Линч често работи. Режисьорът обръща голямо внимание на музиката във филмите си, това ще забележите и тук.

На места тя пресъздава ужаса на лентата, на други звучи мистично като в сън. Във филма ще чуете още джаз ритми, олд скул рок, траш метъл и… Елвис Пресли, разбира се.

"Диво сърце" е провокативен. Филм, който не можеш да опишеш, не можеш да поставиш в граници. Филм, който ще бъде нов всеки път, когато го гледаш, и ще продължава да те изненадва.

Хаотичен, еротичен, символичен, поетичен. Дяволски красив. Филм на възможностите. Цветен, слънчев, мрачен. На ръба на абсурда. Пленителен. Всеобхватен.

Сподели.