Warhammer 40.000: Dawn of War II - Retribution

Pinterest LinkedIn +

Жанр: реално времева стратегия Година: 2011 Разработва: Relic Entertainment Издава: THQ Платформа: PC

Напоследък реално времеви стратегически игри излизат рядко. Като цяло, стратегии изобщо излизат рядко, но това е друга тема. Не му се мисли много на средностатистическия играч и това е. Дай му шарени екшъни с управление, включващо максимум три бутона (стрелба, презареждане, скок) и вече си го направил щастлив - доволен е като червей в ябълка. В същото време, сложните и комплексни, изискващи тактическо планиране и известни усилия от играещия, заглавия са на изчезване – броят се на пръстите на едната ръка на кьорав шлосер.

Как в подобни условия да оцелее един жанр, почиващ върху идеята за стратегическо планиране, внимателна преценка и умел подход към разпределението на оскъдни ресурси? Много просто - променя се! В игралния свят, както и в реалния живот важат едни и същи жестоки дарвинови закони – адаптирай се или изчезни, оцеляват само най-пригодните.

Трябва да запомните едно име: Relic Entertainment. Ще го срещате доволно често в настоящия текст, а причината за това ще е не само личното възхищение на автора и преклонението му пред креативния талант на едно от най-иновативните студия в жанра на реално времевите стратегии. Причината по-скоро е, че Relic са оцеляващи, а ключът за тяхното оцеляване и успех се коренят в едно основно качество – никога да не са същите, винаги да предлагат нещо ново, изненадващо и различно.

Няма две игри, носещи тяхното лого, които да си приличат (поне не по начина, по който си приличат StarCraft и StarCraft 2, да речем). Няма две абсолютно еднакви концепции; няма авто-копиране на идеи. Дори когато правят разширение за някое свое заглавие и стъпват върху сравнително твърдата база на вече познатото, Relic намират начин да те изненадат.

Кратък, но съдържателен пример: Retribution - второто поред продължение на култовия им хит от 2009 г. - Warhammer 40,000: Dawn of War II. Ето как една невероятно новаторска и различна стратегия, ей така, по детски, става още по-уникална, увлекателна и добра.

Тук Relic отново са тръгнали в нова (макар и не чак толкова изненадваща) посока, предлагайки комбинация от очакваното "още от същото" и умело подбрани подобрения. Основното, с което Retribution допринася за обогатяване на познатата формула на оригинала, е разнообразие. Като начало разширението предлага цели шест достъпни за игра раси: Space Mariner, Imperial Guard, Eldar, Orks, Chaos и Tyranids! Още по-приятна новина е, че за всяка от фракциите е предвидена солова кампания (която освен това може да се играе и кооперативно) с дължина между 8 и 10 часа.

Отделно Relic са се постарали изборът на различните мисии да е максимално нелинеен, така че да не се чувствате като лабораторна мишка в лабиринт.

Игралното темпо е все така високо, наподобяващо динамична смесица от екшън ролева игра в стил Diablo и тактическа стратегия (без събиране на ресурси и строеж на сгради). Системата за развитие на героите е малко по-опростена (що се отнася до наличните умения и точките опит за разпределение, с които те се "купуват" с напредване на действието). Retribution бележи и завръщането в света на Dawn of War II на добре познатия подход за набиране на подкрепления в рамките на мисията – освен четирите ключови герои, в битка ще можете да ръководите и известно количество редови бойни единици, които в повечето случаи ще играят ролята на пушечно месо и ще ви придружават само в рамките на конкретното ниво.

Успешното изпълнение на всяка мисия ще ви носи изобилие от разнообразна плячка за всеки от героите – брони, хладни и огнестрелни оръжия, артефакти и др. Предвидена е и опция за подобряване на водещите персонажи и взводовете по време на мисия – екипиране с по-добри оръжия, повишаване на здраве и енергия.

На финала – играта е изцяло самостоятелна (т.е. не изисква предварително инсталирани оригиналния Dawn of War II или предходното разширение – Chaos Rising). Мултиплеърът е реализиран изцяло в Steam среда (а не както в оригинала през мрежата Games for Windows), което е добра новина, а цената, на която идва всичко това, е 59 лв.! Истинска сделка!

Сподели.