Walt Disney забрани тютюнопушенето

Pinterest LinkedIn +

Филмовата компания Walt Disney стана първото водещо холивудско студио, което забрани употребата на цигари в своите филми. Причината за това решение е, че тютюнопушенето на екрана не съвпада с ориентацията на компанията към семейната аудитория, предаде Reuters.

Въпреки че не може да наложи забрана, Disney се обяви против използването на цигари и във филмите на продуцентските си къщи Touchstone и Miramax.

Изпълнителният директор на Disney Робърт Игър (Robert Iger) обясни, че студиата възнамеряват да придружават всеки свой филм на DVD, в който се показва употреба на цигари, със социално ориентирани клипове против тютюнопушенето.

Игър обясни, че в момента водят преговори с най-големите собственици на киносалони да излъчват тези послания против тютюнопушенето преди филмите си. "Пушенето е уникален проблем и усилието ни да даваме публична гласност на проблема не е прецедент", обяснява директорът на Disney.

Според проучвания употреба на цигари се демонстрира в три четвърти от филмите, класирани като G (за всякаква публика), PG (задължителен родителски контрол) и PG-13 (задължителен родителски контрол за деца под 13), както и в повече от 90% от обозначените като R (забранени за непълнолетни) филми.
Сподели.