Walt Disney Co. купи Pixar Animation

Pinterest LinkedIn +

Филмовият гигант Walt Disney Co. се сля с анимационното студио на Apple Co., Pixar Animation. Според официалното изявление цитирано от световните информационни агенции, стойността на сделката е $7.4 милиарда, като акционерите на Pixar ще получат по 2.3 акции на Disney за всяка акция на Pixar.

Шефът на Pixar, Стийв Джобс (Steve Jobs) ще получи акции на  Disney на стойност $3.56 милиарда и ще стане член на борда на компанията.

Очаква се сделката да даде тласък на Disney, тъй като досега всички филми на Pixar са били хитове в боксофиса – двете части на “Играта на Играчките” (Toy Story) са спечелили над $900 милиона, “Търсенето на Немо” (Finding Nemo) събра $865 милиона, а последният им хит, “Невероятните” (The Incredibles) спечели $631 милиона.

“Сливането с Pixar значително ще подобри анимацията на Disney и инвестицията ще подобри стратегическите ни приоритети”, каза шефът на Disney Робърт Айгър (Robert Iger), цитиран от филмовия Интернет портал IMDb.

“Сега Disney и Pixar ще могат да си сътрудничат без пречки”, казва Джобс в същото изявление за медиите. В момента Pixar работи върху най-новия си филм, “Cars”, който се очаква да излезе по екраните това лято.

 

Сподели.