Време за промяна! 9 вредни навика, които трябва да оставиш в 2015-та

Pinterest LinkedIn +

Началото на новата година е период, който може допълнително да ни мотивира по пътя към нашата успешна лична промяна. Имам предвид такава, която ще ни зареди с позитивни емоции и ще ни даде възможност да се чувстваме по-здрави и удовлетворени през цялата година.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin Vivofit 2 – спортният уред, който ще носите навсякъде

Въпреки че 1-ви януари винаги е била любима дата на тези, които обичат да се заричат в какво ли не, малцина са тези, които успяват да вложат желание и хъс, а впоследствие да постигнат желания резултат. Наистина, и през 2016-та, както и през всяка една година досега, ще успеят тези, които са максимално мотивирани – хората с най-силна воля и желание за успех. Останалите ще търсят причината във всичко друго, освен в себе си.

Но как можем да увеличим шанса си за успех? Как да се преборим по-лесно с вредните си навици? Опитът показва, че най-честият повод за неуспех е фактът, че основните ни цели не са достатъчно ясно дефинирани, не могат да се измерят, не са определени във времеви период, не са реалистични или не са постижими. Накратко: целите ни не са SMART. (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-oriented)

И макар че отговорът на въпроса кое ще ни накара да се почувстваме по-добре е изключително индивидуален, ето 9 съвсем елементарни предложения, които можем да дефинираме като SMART (някои от тях дори са доста елементарни). Ако стартирате годината с тях, гарантирано още напролет ще се чувствате безкрайно горди от постиженията си. 

Девет вредни навика, които трябва да оставим в 2015-та:

 1. Да откажем цигарите

Цигарите са ретро. Събудете се. Живеем в 2016-та, а не през 1936-та година. Въпреки че решението е индивидуално, нека ви припомня още нещо, което би трябвало да знаете: освен че е изключително вредно да пушиш, вече е и проява на лош вкус.

 

2. Да спрем алкохола

Разбирам, разбирам! Трудно е! Но освен че няма да доведе до нищо добро, алкохолът те излага на рискове и изкушения, за които може понякога да съжаляваш цял живот. Лично аз помня няколко такива момента. Помисли и ти дали не е време да зарежеш концентрата. А и вече изборът на бири е толкова голям – с една бутикова белгийска бира можеш да си направиш истински фън.

 

3. Да се откажем от газирани напитки

Чували ли сте за аспартам? Не? Потърсете точно сега в Google, за да разберете какво си вкарвате всеки ден в тялото. При това в течен вид. Ако лишите ежедневието си от дежурните 2-3 чаши газирани напитки, след няколко месеца тялото ви ще се видоизмени пред очите ви. Буквално!

 

4. Да престанем да консумираме бял хляб


Накратко: бялото брашно е захар. Не, не в преносен смисъл, а в буквален. Захар, която е по-вредна за съвременния човек, отколкото захарта на кристали. Нямате никаква ежедневна нужда от съвременния заводски бял хляб и производни нему продукти, освен ако лекар не ви е препоръчал това. Но аз лично силно се съмнявам, че ще намерите такъв.

 

5. Да престанем да заспиваме след полунощ

Сънят и почивката на вашето тяло и нервна система е гаранция за по-добро психическо и физическо състояние. По време на сън мозъкът продължава да се храни. Именно затова докато спите, освен че почивате, отслабвате. Недоспиване би трябвало да допускате само в редки моменти, които са от жизненоважно значение за вас. В общия случай не вярвам да имате такива повече от 3 пъти в годината.

 

6. Да започнем да пием по два литра вода всеки ден

Това би трябвало да е най-елементарната от всички резолюции на света. Въпреки че консумирането на вода би трябвало да е част от ежедневната хигиена на тялото, малцина осъзнават нейното практическо и фундаментално значение. Консумирането на вода е задължително условие за здраво тяло и хубава кожа. Пийте вода по всяко време, а докато спортувате – дори повече.

 

7. Да спортуваме 2-3 пъти седмично

Движете се! Изберете нещо, което ще ви забавлява. Нямам предвид шах или билярд. Запишете се на танци, ходете, тичайте, карайте ски, купете си велосипед. Седенето пред компютър е едно от най-вредните неща, което човек може да си причини, при това сам. Не съобщавам новина, а ви го припомням.

 

8. Да започнем да се готвим за състезание

След като спортът стане част от вашето ежедневие и минат вашите първи 6 месеца активен живот, е време да се запишете на състезание за аматьори. Забавлявайте се, комуникирайте със себеподобни и се отдайте на своето хоби напълно пълноценно. По време на състезанието ще откриете нови интересни хора на всякаква възраст и пол, които ще ви мотивират да продължите. Освен това през 2016-та повече от всякога да се състезаваш ще бъде секси.

 

9. Да отслабнем 2-3-5 или... 25 килограма

Вярвате или не, познавам хора, които искат да напълнеят с 2 килограма, но не могат! Независимо дали искате да свалите или да качите, направете си план, поставете си цел и срок. Само така ще можете да следите качествено за резултатите и да постигнете успех. Лично аз в момента съм натрупал 5 килограма излишни мазнини и до 15-ти февруари 2016 г. вече ще съм се разделил с тях. Вие сте на ход!

 

*Авторът е създател на веломаратона Дунав Ултра – 688 км за 48 часа. В периода 2011-2015 г. успява да свали над 40 кг. наднормено тегло, спортувайки активно и отказвайки се от консумацията на цигари и алкохол.


Още от същия автор:
Готови ли сте да се разделите с излишното тегло? Бърз тест в 6 лесни стъпки!
6 храни с високо съдържание на мазнини, с които ще отслабнем здравословно 

Сподели.