Връчват първата Европейска литературна награда "Димитър Димов" на 29 май

Pinterest LinkedIn +

На 29 май (сряда) в 18:30 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна ще бъде връчена първата Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов". За престижния приз, който бе учреден през 2018 г. по повод тазгодишното отбелязване на 110 години от рождението на видния български писател, се борят авторите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси, а четирима от тях ще присъстват лично на церемонията в морската столица.

Преди малко повече от месец станаха известни имената на петте романа финалисти в първото издание на конкурса за Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов". Това са "Глиненият цар" (изд. Конкурс за непубликуван български роман "Развитие") на българина Добромир Байчев, "Дневникът на еврейската принцеса" (изд. "Наука и изкуство") на литовеца Саулюс Шалтянис, "Отивам си е възвратен глагол" (изд. "Жанет 45") от британката Тайе Селаси, "Проповед за падането на Рим" (изд. "Факел експрес") от французина Жером Ферари и "Текст" (изд. "Сиела") на руснака Дмитрий Глуховски.

Четирима от авторите – Байчев, Глуховски, Ферари и Шалтянис – са потвърдили гостуването си във Варна и ще присъстват лично на церемонията по връчването на наградата. Водещ на събитието ще бъде известният телевизионен журналист Бойко Василев, а за музикалното оформление ще се погрижи класическият камерен оркестър "Анима", чиито членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения.

По време на церемонията ще бъде обявено и анонимното към момента петчленно жури, което определя победителя.

Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов" е учредена под патронажа на кмета на Община Варна. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв., придружена от специално изработена статуетка.

С церемонията по връчването на Европейска литературна награда за роман "Димитър Димов" се открива и третото издание на фестивала "ВарнаЛит". Като официални гости и на фестивала, по време на визитата си в Морската столица Добромир Байчев, Саулюс Шалтянис, Жером Ферари и Дмитрий Глуховски ще се срещнат с ученици в различни варненски училища, за да разкажат повече за писането, литературата и любовта към четенето.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.