Волгин отправи искане към СЕМ и благодари на СБЖ

Pinterest LinkedIn +

След като преди няколко дни интервюто на Петър Волгин с руската посланичка Елеонора Митрофанова беше спряно, радиожурналистът отправи официално искане до председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова и до членовете на СЕМ. В него той обвинява ръководството на БНР в цензура. Ето какво гласи искането, публикувано от Волгин и в социалните мрежи:

Уважаеми колеги,
На 16.12.2023 г. Програмният съвет на БНР извърши класически акт на цензура, като не позволи да бъде излъчено в ефир интервюто с посланика на Руската федерация у нас г-жа Елеонора Митрофанова. Това беше безпардонен удар върху може би единственото неоспоримо достойнство на българския Преход от последните 34 години, а именно свободата на словото.

Тъй като аз интервюирах посланик Митрофанова, настоявам СЕМ да ме изслуша, за да разберат неговите членове какво всъщност се случва в БНР. Разбирам, че членове на Програмния съвет, както и близки до тях лица, вече манипулативно наводняват медийното пространство с крайно изопачени извадки от така и неизлъченото интервю. Това, първо, е непочтено и, второ, рискува да вкара България в сериозен международен скандал. Винаги съществува такъв риск, когато думите на посланик на чужда държава биват изопачавани и фалшифицирани.

Надявам се, че членовете на СЕМ ще направят така, че аудиторията да чуе интервюто с посланик Митрофанова и в същото време ще обезкуражат всякакви бъдещи опити на когото и да било да се упражнява върху разговор, забранен за останалите слушатели.

Ако членовете на СЕМ държат да чуят истината за цензурата в БНР, извършена от Програмния съвет, би трябвало да ме изслушат.

С уважение: Петър Волгин

Същевременно журналистът благодари на свои колеги от Съюза на българските журналисти, "които винаги са на страната на свободата и се противопоставят на цензурата". Той сподели текста на интервюто, взето от него от Къдринка Къдринова по повод забраненото от Програмния съвет на БНР излъчване на подготвеното за изданието на предаването „Политически НЕкоректно” от 16 декември интервю на Петър Волгин с посланика на Русия. В него (https://www.sbj-bg.eu/article/details/56814?fbclid=IwAR08QlgD4odcUigH7Mse1Ifs7T6BHM9zsgjPESGr-XdPWIbwI9Uilzbw3N8) журналистът заявява, че "няма разлика между някогашните комунистически цензори и днешните евроатлантически пропагандатори". 
Сподели.