Петър Волгин: Г-н Пеевски, не правете повече грешката да се правите на началник в Радиото!

Pinterest LinkedIn +

Вчера посланичката на Украйна у нас обвини Българското национално радио в грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката. Повод за острото изказване стана обявеното гостуване на Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, в предаването "Политическо некоректно" по БНР.

"Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим" - заявиха от украинското посолство. Освен това уточниха, че посолството на Украйна "няма да се възползва от правото на отговор, любезно предложен от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за друга гледна точка или алтернативно мнение".

И това не е всичко! Украинското посолството е изпратило и официално обръщение до Народното събрание и до други институции в България с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етически стандарти от страна на предаването на "Политически некоректно" в БНР, което "работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация".

Позицията на украинските представители у нас беше подкрепена от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. В свое изказване той настоятелно призова СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне "подобна провокация" в национален ефир. Той заяви още, че отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква обществената медия да не се използва за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели.

В отговор на тези тежки обвинения водещият на предаването Петър Волгин написа съобщение в социалните мрежи, което започва с думите:

"Разбирам, че г-н Делян Пеевски, както и укранското посолство били силно възмутени по повод гостуването на г-жа Елеонора Митрофанова в нашето предаване "Политически НЕкоректно". Сега съвсем накратко ще обясня, защо претенциите и на двете посочени страни са лишени от всякаква логика".

Журналистът споделя, че преди няколко седмици от БНР е изпратена официална покана до украинската посланичка Олеся Илашчук да гостува в предаването на Волгин. "При това бяхме така добри да не посочваме конкретна дата, понеже знаем, че тя е изключително заета. Предложихме сама да си избере ден, в който да гостува. Е, вместо от украинското посолство да се понапънат, за да стане това гостуване, те сега се възмущават. Разбирам да се възмущават, че не са поканени. Точно обратното е. С всички възможни салтанати е поканена г-жа Илашчук. А поканата още важи. Чакаме с нетърпение г-жа Илашчук да ни гостува".

По-смелата част от изказването на Волгин обаче е адресирана до Делян Пеевски, който, според журналиста, "доста се е объркал%:

"А сега за господин Пеевски. Струва ми се, че общувайки постоянно с господата Христо Иванов, Кирил Петков и Бойко Борисов, той доста се е объркал. Понеже тези господа явно изпълняват всичките му капризи, сега е решил, че всички български граждани трябва да правят същото. Ами не, г-н Пеевски, много, ама много силно бъркате. ПП, ДБ и ГЕРБ може да са ви бащиния, може да ви следват като кученца с подвити опашки, но БНР със сигурност не влиза в това стадо. Нито депутат, нито министър, нито премиер може да разпорежда на Националното радио какво да излъчва и какво не. За това какво ще се излъчва по радиото решават работещите в него.

И накрай съвсем приятелски съвет Ви давам, г-н Пеевски. Можете да продължавате да се гаврите колкото си искате с вашите коалиционни партньори. Но не правете повече грешката да се опитвате да се правите на началник в Радиото. Всеки, който е поел по този път, после горко се е каял за действията си".
Сподели.