Виртуозната цигуларка Сара Чанг пристига за концерт в София

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестната цигуларка Сара Чанг пристига в София, за да открие Новогодишния Музикален Фестивал, организиран от НДК и Българското Национално Радио. Тя ще участва в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, с диригент Росен Миланов, на 23 декември в зала 1 на НДК, от 19 ч.


След концерта, Сара ще отдели специално внимание на всички нейни почитатели, които ще имат изключителната възможност да получат автографи от цигуларката.

Програмата включва: Пьотр Илич Чайковски - Симфония № 1, “Зимни мечти”, Пабло Сарасате - Фантазия за цигулка по теми от операта “Кармен”, Морис Равел – Болеро.

“Сара е най-прекрасната, най-перфектната, най-съвършената цигуларка, която някога съм чувал” – долу-горе това си казва в края на концерта всеки който е чул цигулката на Сара Чанг. Но тези думи принадлежат на световноизвестния цигулар и педагог сър Йехуди Менухин, който ги изрича по време на нейн концерт, когато тя е на ... 14 години.

Родената през 1980 година Сара посяга към цигулката на 4 години, на 5 детето-чудо вече свири с различни оркестри във Филаделфия. След прослушвания Зубин Мета и Рикардо Мути я канят на концерти с Ню Йоркската филхармония и оркестъра на Филаделфия. По това време Сара е едва на 8 години. Започват и звукозаписните й ангажименти. Първият й албум “Дебют” включва виртуозни пиеси от Сарасате, Паганини, Елгар, Прокофиев ...

За тези записи Сара свири на четвъртинка цигулка поради факта, че е само 9 годишна. Следват записи с Лондонския симфоничен оркестър на концертите за цигулка от Чайковски и първият на Паганини под диригентството на Волфганг Савалиш. През 1997 г., ЕМI CLASSICS издава “Просто Сара” - колекция от кратки пиеси за цигулка и пиано, а през март 1998 – записите й на концертите за цигулка от Сибелиус и Менделсон с Берлинската филхармония под диригентството на Марис Йансонс. През 1999, когато завършва подготвителния клас на Дороти Дилей в Джулиард Скул, Сара Чанг е вече носител на множество от най-престижните международни награди, между които Авери Фишър – най-цененото отличие за инструменталисти. Сред последните й студийни записи са “Огън и лед” – албум с популярни творби за цигулка и оркестър със съпровод на Берлинската филхармония и диригент Пласидо Доминго.

Освен всичко останало Сара Чанг е призната за една от най-обаятелните и талантливи класически изпълнителки в света. За интерпретациите си, младата цигуларка казва: “Правя само необходимия минимум. Когато стигаме до интерпретация, аз просто я изпълнявам и тепърва започвам оттам ...Мисля че всичко е емоция. Да уловиш нотите, това е само началото. Най-прекрасните неща се случват спонтанно, на сцената.”

Концертираща в музикалните столици на Европа, Азия и Америка, тя е работила съвместно с почти всички значими оркестри като Нюйоркската филхармония, Филаделфийския оркестър, Чикагския симфоничен оркестър, Бостънския симфоничен оркестър, Кливлъндския оркестър, Филхармонията на Лос Анжелис, симфоничните оркестри на Сан Франциско и Питсбърг. В Европа е свирила с Берлинската филхармония, Виенската филхармония, Кралския концертгебау оркестър, Лайпцигския Гевандхаус оркестър, Националния оркестър на Франция, Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония.

Сара Чанг е срещала на сцената диригенти като Даниел Баренбойм, Сър Колин Дейвис, Чарлз Дютоа, Бернард Хайтинк, Джеймс Ливайн, Лорин Маазел, Зубин Мета, Рикардо Мути, Андре Превен, Сър Саймън Ратъл.

Като камерен изпълнител, Сара Чанг свири съвместно с Пинкас Цукерман, Владимир Ашкенази, Стефан Ковачевич, Йо Йо Ма, Лин Харел, Ларс Вогт и много други. “От няколко години – казва Сара Чанг - свиря на уникален Джузепе (“del Gesu”) Гуарниери от 1730 г. Това е невероятен инструмент! Но едва сега научавам всичките му малки тайни и нюанси. Притежава силно и подчертано звучене, както и страхотната сол струна, характерна за всички del Gesus, но също така излъчва приветливост и тонова яснота. В момента ми е предоставен на заем и аз трябва да работя много, за да се опитам да го изплатя.”

Родена във Филаделфия, с корейски произход, днес вече 24 годишна, Сара Чанг гостува за първи път в България.

Сара Чанг се издава в България от Анимато Мюзик/EMI
Сподели.