Виртуални полицаи в интернет

Pinterest LinkedIn +

Анимирани полицаи ще следят китайските потребители, когато са онлайн.

Mъжка и женска полицейски фигурки ще се появяват на екрана през 30 минути и ще помагат на юзърите в Китай да спазват законите на народната република, касаещи интернет, обяви представител на китайските власти пред вестник Daily China.

Електронният патрул започва "дежурството си" тази събота и до края на годината виртуалните служители на закона ще се появят във всички китайски форуми и сайтове.

Освен пеша полицаите ще се появяват на монитора с патрулна
кола или яхнали мотор. Фигурките ще отговарят на въпроси за актуални събития в мрежата и ще предупреждават за нови вируси или страници с опасно или неподходящо според китайските закони съдържание.

Чрез кликване върху полицаите потребителите ще могат да докладват на властите за незаконни действия в мрежата - измами, хазарт, проповядване на суеверия сред китайския народ или критики срещу правителството. Виртуалната полиция също така ще дебне за порнографски материали онлайн.

Управлението в народната република от години системно цензурира съдържанието на интернет в Китай. Десетки хиляди държавни служители постоянно следят мрежата и арестуват активисти, които си позволяват нападки срещу властта.

Сподели.