"Вила Роза" - Калин Врачански и Елена Петрова в перфектния български психотрилър

Pinterest LinkedIn +

Вдъхновен от истински случай, мрачен и провокиращ въображението, "Вила Роза" на Мартин Макариев е издържан изцяло в стила на жанра и съчетава интересен сюжет и добре изграден съспенс. Главните роли са поверени на Калин Врачански, Елена Петрова, Дейвид Чоукачи, Лидия Инджова и Пламен Манасиев.

Често неоснователно подценявани като жанр, психотрилърите и хорърите не само имат много фенове, но и са изключително сериозно предизвикателство за създателите си. В подобни сюжети се залага основно на напрежението, което поддържа интереса и вниманието на зрителите.


Друга характерна особеност на жанра е камерният актьорски състав. Наистина добрите психотрилъри най-често залагат на няколко образа и ограничено пространство, в което се развива действието. Един от най-характерните примери в това отношение е The Shining на Стенли Кубрик (Stanley Kubrick), в който героят на Джак Никълсън (Jack Nicholson) е изолиран в планински хотел.

"Вила Роза" е естествено продължение на една много положителна тенденция в българското кино през последните няколко години, свързана с все по-голямото жанрово многообразие и със стремежа да се създават филми, чието качество да не отстъпва на чуждите продукции.

Историята във филма е вдъхновена от истински събития. Един неразкрит полицейски случай провокира въображението на създателите на лентата и те изграждат собствена интерпретация на мистериозните събития.

Фактите, на които стъпва сюжетът, са оскъдни, но много интересни. В средата на осемдесетте години в планинска почивна станция в Еленския Балкан се случва нещо, което остава в полицейските архиви като "неразрешено престъпление" въпреки продължилото няколко години разследване. Какво се е случило в действителност във "Вила Роза", която след трагичния инцидент сякаш просто престава да съществува, не знае никой. Резултатът от събитията, разиграли се през фаталната нощ обаче, е зловещ - няколко странно осакатени трупа и един безследно изчезнал.

Като прибавим към това легендите, свързани с местността "Белия старец", където се намира станцията, и предсказание на Ванга, свързано с един от гостите на "Вила Роза", въпросите, които провокира тази история, стават още повече.

Стъпвайки на всички тези факти, създателите на филма успяват да изградят един наистина завладяващ сюжет, в който умело вплитат характерна за жанра тема - вечния конфликт между рационалното и необяснимото. Колкото и да им се иска на част от персонажите да намерят логично обяснение за случващото се, около "Вила Роза" витае нещо свръхестествено.

Историята започва с Васил (Калин Врачански) и Надя (Лидия Инджова) - младоженци, решили да прекарат медения си месец във "Вила Роза". Освен хижаря Георги (Пламен Манасиев) и младата двойка в станцията има още двама гости - Дора (Елена Петрова), приятелка на Георги, и американеца Стивън Корт (Дейвид Чоукачи), също стар познат на хижаря. Скоро след пристигането на Васко и Надя в хижата започват да се случват странни неща, взаимоотношенията между персонажите постепенно се изострят, а тайните им започват да изплуват.

Режисьор на "Вила Роза" е Мартин Макариев, а сценарист на лентата е Борислав Захариев. "Вила Роза" не е първият им съвместен проект. Двамата работят заедно и над късометражния филм "Грей Еленски" и очевидно  споделят пристрастието си към мрачните жанрове. Спокойно можем да кажем, че, въпреки че е първият български психотрилър, "Вила Роза" по нищо не отстъпва на голяма част от американските трилъри и хоръри и освен с добре изграден съспенс може да се похвали и с впечатляваща визия.

Очарованието на "Вила Роза" се крие в съчетаването на всички задължителни за жанра елементи със сюжет, в който характерното за страната и универсалното са много добре преплетени. Все пак действието се развива през осемдесетте години, така че няма как в него да не присъстват характерните за онзи период от историята особености. Достатъчно ясни, те все пак остават на заден план, изграждайки заедно с легендите, свързани с мястото на действие, цялостната атмосфера на филма, без да се превръщат в негова основна тема.

Сподели.