Видяхте ли сюрреалистичната реклама на "Джъмбо", която вбеси веганите?

Pinterest LinkedIn +

Известна със забавните си реклами, популярната гръцка верига магазини "Джъмбо" за пореден път предизвиква усмивки с най-новия си рекламен клип, посветен на идващия Великден. 

В него, колкото на шега, толкова и сериозно, се повдигат някои важни въпроси, като:

"Как ще се развие хранителното бъдеще на човечеството? Къде ще може де се яде месо? Докъде ще стигне веганството?"

Създателите на видеото го определят като "пророческо" и заключават, че конфликтът между веганите и месоядните хора е само един от въпросите, които ще продължат да разделят човечеството и в бъдеще. 

А иначе утопичната реклама представя лунен пейзаж, космически кораб, великденско яйце, тацьорка на пилон, бира, чеверме и други абсурдни детайли, които можете да видите сами по-долу. Сюрреалистичният сюжет намеква, че главният герой - известният гръцки певец Тасос Бугас - празнува Великден на Луната, след като веганите са го прогонили от Земята.

Във видеото 70-годишният изпълнител пее кавър на песента на Наташа Теодориду "Моя луна". Бурни реакции предизвиква и промененият текст, който засяга някои съвременни представи за екологичния и за модерния начин на живот, както и за традициите. Ето част от него:

"Луна, тук ще опека агнето,
защото веганите ме изгониха
от моята Земя.
Елате, хора, аз ще ви нагостя,
защото спазвам обичая...

Елате, пекари, гордост на хората,
да окадите галактиката".

Докато певецът, известен и с псевдонима си Планетарх (Владетел на планетата), реди рими на гръцки, танцьорката отлита в Космоса. В края на видеото той държи суров котлет и се обръща към веганите с молба да стоят далеч от него. Рекламата завършва с кадър от Земята, където млад веган гризе маруля.

Въпросният рекламен клип предизвика бурни реакции сред гръцките потребители, към които е насочен. Много от тях го определиха като "тъжен", "кичозен" и "назадничав". Други се възмутиха от това, че осмива веганите, като същевременно отправя сексистки и расистки послания.

Не пропускате случая да прокарате с рекламите си поне по едно женомразко или расистко послание“; "Ще останете без клиенти накрая. Аз лично нямам желание да дойде отново във вашите магазини след това. Насъсквате хората един срещу друг без причина с кичозни и сексистки обиди" - пишат те, цитирани от сайта famagusta.news.

Кич и ретроградност, в опит да се възползвате от факта, че все повече хора стават вегани” - възмущава се друг потребител.

А на вас хареса ли ви рекламата?


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.