Венецианското биенале завърши със Златен лъв за Pieta и сянка на скандал

Pinterest LinkedIn +

69-тото издание на филмовия фестивал във Венеция завърши, като освен качествено кино, той предложи няколко изненади и щипка скандал.

Съвсем очаквано The Master на Пол Томас Андерсън доминира в основните категории за най-добър режисьор и най-добър актьор, като втората награда беше поделена между Филип Сиймор Хофман (Phillip Seymour Hoffman) и Хоакин Финикс (Joaquin Phoenix).

Изненадващо обаче Златният лъв за най-добър филм беше спечелен от драмата Pieta на южнокорейския режисьор Ким Ки-дук. Макар филмът да се смяташе за конкуренция на The Master, всички предположиха, че последният ще спечели. Въпреки желанието на журито да присъди голямата награда на The Master обаче, правилата на фестивала не допускат на един филм да се присъждат прекалено много статуетки, което налага и промяната на победителя.

Израелската актриса Хадас Йарон взе приза за най-добра актриса за ролята си във Fill the Void, разказващ за уреден израелски брак. Оливър Асаяс спечели статуетката за най-добър сценарий за Apres Mai, а специалната награда Marcello Mastroianni за най-добър млад актьор/актриса отиде при Фабрицио Фалко.

И макар фестивалът във Венеция да свърши, следващият, който се заформя, е фестивалът в Торонто – TIFF, който се смята и за един от най-важните в сезона на наградите. Той ще продължи до 16 септември, а новини за случващото се там очаквайте съвсем скоро.


Сподели.