Велики рок хитове, чиито автори всъщност не са тези, които очакваме

Pinterest LinkedIn +

Ако слушате рокендрол, вероятно сте абсолютно сигурни, че знаете авторите на велики парчета като "Cocaine", "Hey Joe", "In the Army Now" или "Living Next Door to Alice". Помислете отново! Едно по-внимателно проучване показва, че много от знаковите хитове на рок културата всъщност не са написани от музикантите или групите, с които най-често се асоциират.

Заимстването е част от музикалната култура още от древни времена, но мнозина биха се изненадали в каква степен то засяга дори изпълнения, смятани за върховете на съвременния рок, и в каква степен се практикува от хора, считани за върха на музикалната креативност. По-долу можете да прочетете някои от най-впечатляващите примери.

"Cocaine"

Убедени сте, че Ерик Клептън е създател на парчето "Cocaine"? Това съвсем не е така. Песента е записана за пръв път от Джей Джей Кейл през 1976 година. По-късно Клептън прави нейна кавър версия, която става един от най-големите хитове в цялото му творчество.

"Hey Joe"

Емблематичната песен, известна в изпълнение на краля на китарата Джими Хендрикс, е написана от не особено известния певец Били Робъртс, който се изявява в началото на 60-те години на миналия век. Няколко години по-късно Джими Хендрикс изпълнява песента и я превръща в рок стандарт.

"Hush"

Песента е написана от американския композитор и музикант Джо Саут и е записана за първи път от кънтри певеца Били Джо Роял още през 1967 година. Британските хард рок динозаври "Deep Purple" записват втора нейна версия за дебютния си албум "Shades of Deep Purple" от 1968 година. В тяхно изпълнение парчето бързо достига до челните места на класациите и става първият голям хит на групата.

"I Can't Stop Loving You"

Обожавате да слушате баладата "I Can't Stop Loving You" в изпълнение на Рей Чарлз? Вероятно не знаете обаче, че песента е създадена и изпълнена за първи път от кънтри музиканта Дон Гибсън през 1957 година. Версията на Рей Чарлз става популярна пет години по-късно, когато се задържа на върха на класацията на "Billboard" цели пет седмици.

"In the Army Now"

Създатели на популярното рок парче са холандските братя Роб и Ферди Боланд. Те го написват през 1981 година, а пет години по-късно британската рок група "Status Quo" я включва в албума си "Тhe Army Now" и песента достига второ място в британските класации.

"Living Next Door to Alice"

Хитът на британската банда "Smokie" всъщност е създаден от Ники Чайн и Майк Чапман, които са писали също и много от песните на Сузи Куатро. Парчето, разказващо за неподправената любов на млад мъж към съседското момиче, достига върха на своята популярност през 1977 г., когато в изпълнение на "Smokie" заема пето място в британската класация за сингли "UK Singles Chart" и става номер едно в Австрия, Германия, Ирландия, Холандия, Норвегия и Швейцария. В самия край на миналия век пък тя излезе в по-модерна версия, този път с добавката "Who the Fuck is Alice".

"Love Hurts"

Известната балада на шотландската хард рок група "Nazareth" е написана от Будлоу Брайън и изпълнена за пръв път от бандата "Everly Brothers" през 1960 година. Петнадесет години по-късно "Nazareth" я превръщат в международен хит. Английският певец Джим Капалди също изпява своя версия на песента, която става хит във Великобритания през 1975 година.

"Since You Been Gone"

Най-известна в изпълнение на група "Rainbow", песента всъщност е написана от китариста Рус Балард през 1975 година. Четири години по-късно "Rainbow" я включват в албума си "Down to Earth" и песента се превръща в най-големият хит на групата.

"The Gambler"

Песента е написана от композитора от Нешвил Дон Шлиц през 1976 г., но става хит в изпълнение на кънтри звездата Кени Роджърс, благодарение на когото достига до първото място в музикалната класация "Hot 100" на "Billboard".

"Always On My Mind"

И накрая, но не на последно място – хитът на Уили Нелсън всъщност е написан от Джони Кристофър, Марк Джеймс и Уейн Карсън Томпсън през 1972 година и има няколко кавър версии. Такава прави Джон Уесли Рийлс и дори кралят на рокендрола Елвис Пресли. Но най-големия си връх песента достига през 1987 година, когато носи на Уили Нелсън наградата "Грами".

Списъкът със световните хитове, които са написани от далеч по-неизвестни музиканти, включва още "Downtown Train", известен във версия на Род Стюарт, "Get it While You Can" на Дженис Джоплин, "Go Now" ("The Moody Blues"), "Hound Dog" (Елвис Пресли), "I Love Rock and Roll (Джоан Джет), "I Shot The Sheriff" (Ерик Клептън) и дори "China Girl", изпълнена от Дейвид Боуи. Последният всъщност сам е дал ужасно много парчета на други изпълнители.

Като цяло тази статистика далеч не означава, че изброените в статията изпълнители не са сътворили страхотна музика. Напротив, вероятно всеки фен на рок музиката ще се съгласи, че те са едни от най-креативните музиканти в историята. Това по-скоро показва, че споделянето е вкоренено дълбоко в съвременната поп култура и е допринесло много за успеха на някои от най-значимите нейни представители.

Сподели.