Васко Василев с отворено писмо до медиите. Виж тук!

Pinterest LinkedIn +

Във връзка с обявения конкурс за Директор на Софийска Опера и Балет, световноизвестният български цигулар Васко Василев разпространи отворено писмо до медиите, чиито пълен текст гласи:

До: Всички медии
От: Васко Василев, концерт-майстор и творчески директор в Кралската Опера „Ковънт Гардън”, Лондон, Великобритания
По повод: Конкурсът за Директор на Софийска Опера и Балет, обявен на 21-ви Септември от Министерство на Културата

"Бих искал да се обърна към всички журналисти, които следят развитието на Националната ни Опера и Балет и отразяват новините, свързани с нея.

Причината да напиша това писмо до Вас, е желанието ми да бъда максимално откровен за моето участие в официално обявения конкурс за Директор на Софийска Опера и Балет.

Както мнозина от Вас знаят, през последната година аз инициирах поредица от срещи с представители на държавата, от които зависи развитието на тази национална институция и на културата ни като цяло. Голяма част от тези срещи - с Президента Първанов, с Министър-председателя Сергей Станишев, с министъра на културата проф. Стефан Данаилов, бяха отразени от Вас и аз лично заявих, че съм готов да се ангажирам професионално, за да помогна на българската национална опера, прилагайки целия си опит и контакти. Няколко месеца по-късно събрах сериозен екип от професионалисти от България и чужбина.

Преди по-малко от месец конкурсът беше официално обявен по всички правила, наредби и изисквания. След като се запознах с условията по него, стана ясно, че е излишно, аз и екипът ми, да подаваме каквито и било документи и концепция, защото не мога да отговоря на първото изискване от него, а именно „висше образование в област „изкуства”. Далеч съм от мисълта да критикувам условията на един подобен конкурс, още по-малко да мисля, че регламентът подлежи на някаква промяна или обсъждане, но идеята ми е да дам гласност и да се опитам да предизвикам някакъв дебат по темата.

Въпреки че не живея постоянно в България, не спирам да следя случващото се в страната в политически, икономически, социален план. Честите ми концертни изяви ме срещат с много и най-различни хора. Знам, че културата ни е наистина в криза и почти нищо не се получава без сериозно финансиране. Смятам, че винаги има вариант, стига да има желание.
 
Аз и моят екип вложихме знания, умения и любов, мислейки за бъдещето на това изкуство у нас и сме убедени, че кризата е време за революционни решения, за рискови варианти, за смели идеи и за хора, които знаят какво правят и разполагат с информация за развитието на операта и танцовото изкуство в глобален план.

Работата ми като концерт-майстор и творчески продуцент на един от най-големите оперни театри в Европа, ми е дала знания и представа как трябва да функционира една такава система, от какво има нужда, как се управлява, финансира, структурира, как се развива, какво кара хората да имат по-специално отношение към този вид изкуство и да са предана публика. Познавам добре потенциала на българските оперни и балетни артисти по света, с доста от тях сме се срещали в съвместни продукции и сме приятели - знам, че те заслужават да имат достойна сцена у дома си.

В заключение, бих искал да кажа, че нямам какво да крия и да заявя желанието си да бъда част от революционния период на Българската Национална Опера и Балет. Приемам, че донякъде това е мой дълг и затова не намирам за справедливо да се откажа, само защото не покривам изискванията на обявения конкурс.
 
Вярвам, че идеите, намерили място в концепцията на моя екип, биха били не само от полза за Националната Опера и балет, а за развитието на културата като цяло и трябва да бъдат обсъждани с Вас, публично, независимо кой спечели конкурса."

С уважение,

Васко Василев


Лондон
18.10.2007

Сподели.