Васко Василев и Mосковски виртуози на „Европейски Музикален Фестивал 2005”

Pinterest LinkedIn +

От 16 до 24 май 2005 в пет града на България – София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, ще се проведе международният „Европейски музикален фестивал”. Той се организира от Класик ФМ клуб.
Сред множеството концерти се открояват няколко знакови проекта: ансамбълът „Московски виртуози” на 24 май в зала „България”; Васко Василев в зала 1 на НДК на 17 май и на 18 май в зала „България”, с участието на музиканти от различни страни и програма със специални аранжименти на музика от Астор Пиацола, Бах, Бородин и филмова музика.

Концертът на Васко Василев на 18 май в зала „България” е с участието на диригента от Великобритания Джон Уилсън и певеца Гари Уйлямс - един от най- добрите изпълнители на песните на Франк Синатра. Той ще е изцяло с музика от композитора Кол Портър и ще бъде в акомпанимент на голям симфоничен оркестър и Биг Бенд.
t
Голям концерт на Пако Пеня – знаков фламенко изпълнител от Испания ще се състои на 20 май в зала „България”. Неговият „Фламенко Реквием” е уникално произведение, включващо не само типичните за фламенко музиката китаристи, танцьори и певци, но и смесен и детски хор.
t
От българска страна в концертите от „Европейски музикален фестивал” 2005 ще се представят солистите Мила Георгиева, Георги Черкин, Лили Байрова, световноизвестното мецосопрано Мариана Пенчева и др. Сред участниците от чужбина са американската певица Елеонор Валкенбург, руският виолончелов квартет ”Растрели”, диригентът Мицуоши Оикава и пианистите Юкико Коике и Ниоко Сакай от Япония, пианистката от САЩ Марта Шремпел и диригентът от виенската опера Паул Вайголд, който ще направи и Майсторски клас по оперно пеене.
t
Софийската филхармония, Софийски Солисти, Оркестъра на Класик ФМ и младежка филхармония София ще акомпанират на солистите на фестивала.
t
По традиция, при закриването на фестивала на 24 май ще се връчат наградите на Класик ФМ и галерия Макта „Златно Перо” за принос към българската култура и изкуство по инициатива на фондация „13 века България”. Млад цигулар ще получи лично от концертмайстора на Кралската опера в Лондон – Васко Василев, първата му цигулка, с която цигуларят завладя световната сцена.

Международна конференция „Културата в Европейския съюз – обвързаност и идентичност”, инициирана от Министъра на културата Нина Чилова и посланика на Италия – Джан Кампаньола, ще открие фестивала на 10 май. За откриването наживо ще бъдат изпълнени химните на страните от Евросъюза от хор „Космически гласове”.
Сподели.