Васко Василев

Pinterest LinkedIn +


Васко Василев е роден през 1970 г. в София. Започва първите си уроци по цигулка едва 4-годишен, а на 9 записва албум със Софийската филхармония. Една година по-късно вече следва в Централното музикално училище в Москва, възпитало някои от най-добрите изпълнители в света.

През 1988 г. Васко се премества в Лондон и само за една година печели няколко престижни европейски награди, вкл. и на името на Николо Паганини. В британската столица той прави следдипломна квалификация в Кралския музикален колеж, а през 1994 г. печели конкурс за концерт-майстор в британската кралска опера “Ковънт Гардън”. Като неин солист и артистичен директор, той става най-младият концерт-майстор в историята на оркестъра на лондонската опера. Следват концерти по фестивали във Великобритания, Испания, Италия, Китай, Япония, Щатите и т.н.

Васко Василев е създател и лидер на своя собствена група - квартетът "Лауреат", в който участват само носители на престижни международни награди. Друг негов проект е Voodoo Orchestra, известен и под името Super Girls Orchestra - млада и красива формация от талантливи музикантки.

Сподели.