Васил Михайлов чете Вазов и Ботев в нов диск с класически български стихове. Чуйте ги!

Pinterest LinkedIn +

Издаден е диск с творбите на Христо Ботев и на Иван Вазов, прочетени от актьора Васил Михайлов.
Инициативата е на Общобългарски комитет "Васил Левски".

"Много често по време на празници ме канят различни кметове да участвам в различни местни инициативи – да чета произведения на местни автори, да чета Вазов. Сега с осъществения запис на мои четения на стихове на Ботев и Вазов ще може всеки, който желае, да си ги изтегли и да ги включи в програмите си", коментира в предаването "Тази сутрин" Васил Михайлов.

"Важното е да има кой да поддържа огъня. Още преди промените в Националното радио записвахме касети – и Радичков, и Хайтов, и поезия – и ги пращаха по казармите и училищата. Сега, като наближи 3 март, почвам да се крия като че ли, защото навсякъде ме викат, заради моя воевода (поколения познават актьора с ролята му на Петко Войвода в едноименния телевизионен сериал). Не мога навсякъде да отида. Сега ще могат да си го изтеглят и да си го пуснат този диск и да слушат", каза още Михайлов.

В навечерието на Националния празник на България той коментира още своя поглед върху актуалните теми в обществото: "Две болезнени теми имам аз за моите 80 години, които наскоро направих. Разделението на българите и бягството на младите. Политиката ги разделя. Имам такъв призив – нека четат. Преди да избяга от България, нека прочете Ботев и Вазов и няма да загърби тази България, за която толкова хора са си дали живота.

Или като отидат, от време на време да прочетат Вазов. И други поети, но той е страхотен поет. Той е като енциклопедист. Ще прочетат "Паисий", "Левски", "Кочо Честименски". Като чета и плача.

Защо не правим това, което ни завещаха, а бягаме от тука? Повечето неща не ги направихме. Къде е чистата и свята република на Левски?

Изкуството и спортът обединяват. Аз съм бил два пъти свидетел на единение на нацията. Единият път е моят филм, който два пъти го спираха 1981 г., защото Хайтов гази в дълбоки води. Цели градове се обединиха, дори Момчилград тогава. И другото единение – футболното лято през 1994 г., когато забравихме кой син, кой червен, кой пембен. Прегръщахме се по улиците и плачехме.

От 100-те любими филма на българите в първата десетка имам три филма, затова си позволявам да го кажа. Парадоксът е, че на първо място е филмът "Време разделно". След като се сещаме за тези наши герои само на 3 март и на датата от смъртта на Левски, явно сме предали идеите им", каза още Васил Михайлов.

Чуйте класическите български стихотворения в негово изпълнение: 

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.