Vargas Girls – pin-up момичетата на Алберто Варгас

Pinterest LinkedIn +


Покойният перуански художник Алберто Варгас (9 февруари 1896, Арекипа, Перу - 30 декември 1982, Лос Анджелис) е считан за един от най-известните pin-up илюстратори, а картините му и до днес продължават да се продават на търгове за десетки хиляди долари.

В началото на кариерата си той работи за много холивудски студиа, създавайки някои от най-култовите кино постери по това време като този към лентата The Sin of Nora Moran от 1933 г.

Придобива огромна популярност през 40-те години на миналия век благодарение на серията си илюстрации с pin-up момичета от ерата на Втората световна война в Esquire, известни като Vargas Girls, публикувани по-късно и в Playboy.

През 2003 г. аукционната къща Christies организира търг с реликви от архивите на Playboy, на който рисунката на Варгас Trick or Treat от 1967 г. е купена за $71 600 - рекордна цена за негово произведение.

Сред прочутите жени, позирали пред Варгас, са Олив Томас, Били Бърк, Нита Налди, Мерилин Милър, Полет Годар и Рут Етинг. В периода 1956-1958 г. той е съдия в журито на конкурса за красота Miss Universe.

Сподели.