Вълнуваща Нощ на прилепите ни готвят от БАН

Pinterest LinkedIn +

"Нощта на прилепите" е инициатива, организирана от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) – БАН и от фондация "Наука за природата". Събитието ще се проведе на 26 август 2017 г. в две части – теоритична и практическа.

От 12:00 ч. в заседателната зала на ИБЕИ на ул. "Юрий Гагарин 2" в София докторантката Хелиана Дундарова ще изнесе лекция на тема "Филогения на мустакатите нощници (M. mystacinus morpho group) на Балканския полуостров", в която са представени последните изследвания за произхода и еволюцията на тази група прилепи. Втората презентация ще е на Вяра Крушкова от фондация "Дивите животни", която ще говори на тема "Рехабилитация на прилепи и хора – истории от кухнята". Тя ще разкаже за усилията и ентусиазма на група хора за спасяването на прилепите, живеещи около нас.

Практическата част от събитието ще се проведе в пещера "Режишка" (с. Лакатник), където Стоян Горанов и Димитър Рагьов ще проведат обучение на тема "Наблюдение и улов на прилепи в пещери за целите на тяхното изследване и опазване". Обучението започва в 20:00 ч. и ще продължи до полунощ. За след това е планиран лагерен огън и спане на палатки с разговори за прилепни приключения.

"Нощ на прилепите" е международна инициатива на "UNEP/EUROBATS – Съглашение за опазването на европейските популации на прилепи", която се провежда в повече от 30 страни от 1997 г. Тя цели информиране на широката общественост за начина на живот на прилепите и техните нужди.

Сподели.