Валери Милев пред Avtora.com за филмите "Код: Червено" и Re-Kill, Ъпсурт и перфектното реалити шоу

Pinterest LinkedIn +

Култовият режисьор на музикални видеоклипове и игрални филми Валери Милев, познат на широката публика предимно покрай съвместната си работа с Ъпсурт, в интервю пред Avtora.com за първия български зомби трилър "Код: Червено", плагиатството на Брад Пит, концепцията му за реалити шоу и, разбира се, Хазарта, Буч и Венци...

.: X Factor, "Музикална академия", "Африка: Звездите сигурно са полудели!" или Vip Brother 2013 – кое реалити шоу ти е интересно?

Валери Милев: Не мога да издържа нито едно от всичките докрай. Когато има няколко и са по едно и също време, ги гледам паралелно. Не съм голям фен на тези формати...

.: Получавал ли си покана да участваш в такова? Обмислял ли си го?

Валери Милев: Получавал съм, но до обмисляне не се е стигало... Не съм такъв човек. Излагам се напълно безплатно, но пред определени хора.

.: А хрумвали ли са ти идеи за собствено реалити шоу? Оригинален формат на Валери Милев в жанра на психотрилъра, например?

Валери Милев: Да. С хора, осъдени на смърт. Зрителите гласуват кой да бъде екзекутиран, а в изповедалнята столът е електрически. Автор и водещ на мисиите е Ариберт Хайм*.

.: Кога се зароди идеята за "Код: Червено" и разказваш ли някаква лична история или фантазия чрез филма?

Валери Милев: Историята се зароди през 2008 година, когато някой взриви военните складове в Челопечене. Впечатлиха ме мащабите на това бедствие и начинът, по който политиците го потулиха. Личната история е, че дъщеря ми се роди този ден.

.: Кои са най-качествените или най-интересните кино продукции за зомбита, по които си изработил критериите си?

Валери Милев: Те са ужасно много, някои от тях са много стари и сега изглеждат смешни. Като един от великите образци, макар и да не е "класически" зомби филм, бих посочил "28 дни по-късно", както и продължението му "28 седмици по-късно".

.: Бюджетът на "Код: Червено" е $6 млн., нали така? Вероятно ти и екипът ти имате определени очаквания за приходите от него. Какви са най-оптимистичните? А има ли вариант при добри продажби да влезе в кината?

Валери Милев: Бюджет, очаквания, приходи - това са въпроси, които не мога да коментирам. Ще попитате продуцентите.

.: В страницата на филма в IMDB все още липсва информация от типа Trivia, Quotes и др. любопитни факти. Би ли споделил няколко подобни? Например кои други актьори са били в съображение за ролите, някоя комична случка на снимачната площадка и т. н.

Валери Милев: Снимахме в Ботунец и постоянно бяхме заобиколени от роми, предимно деца, които подвикваха на каскадъорите, гримирани като зомби: "Ееей гадна зомбула"..., а после бягаха.

Една от главните роли се изпълняваше от десетгодишната британска актриса Мая Тейлър, която е мулатка. И понеже и тя е мургава, малките роми я чувстваха като една от тях. Постоянно я гушкаха и се снимаха с нея... беше много мила гледка.

.: Създадоха се много български ленти за годините на прехода. Вероятно след време ще бъдат заснети и такива за събитията от лятото на 2013 година. Ти би ли се опитал да ги пренесеш на голям екран и в какъв жанр ще е филмът ти?

Валери Милев: Събитията от това лято са един кошмарен флешбек, в който живеем от години. Не бих направил филм за това, но ако все пак се наложи, той ще бъде политически военен екшън.

История за патриоти-екстремисти, които щурмуват парламента, преоблечени като полицаи. Те се барикадират вътре и взимат всички за заложници и задължават ТВ екипите да излъчват директно.

Ще има много секс и кръв. Общо взето идеята е подобна на реалити формата със затворниците. Разбира се, на финала комунизмът отново ще победи.

.: Има един много интересен коментар в IMDB страницата на другата ти лента, отново хорър – Re-Kill – според който филмът е "изчезнал" не заради друг, а заради самия Брад Пит и неговия World War Z, споделящ много общи черти с Re-Kill. Как ще коментираш тази теория и изобщо би ли ни разказал малко повече за този филм?

Валери Милев: ... Имах неблагоразумието да разкажа на Брад за сценария на Re-Kill преди няколко години и той веднага го открадна, а после открадна и филма... за по-сигурно :)

Причините за забавянето на Re-Kill са много, но не смятам, че имат връзка с WWZ. Чувал съм за много "ъпсурди" в този бизнес и не искам да съм категоричен... но все пак едва ли...

Re-Kill разказва историята на отряд доброволци, които търсят и елиминират заразени (зомби) няколко години след като човечеството e почти изтребено от неизвестна зараза. Главният герой, който никога не виждаме във филма, е телевизионен оператор, който снима предаване за този отряд. Целият филм е заснет в документален стил с камера от ръка.

.: Кога излиза на DVD и ще бъде ли разпространен по кината?

Валери Милев: Доколкото знам, една от причините за забавянето му беше желанието на продуцентите да го качат на голям екран.

.: Ще ни издадеш ли нещичко и за следващите си проекти, включително стари идеи, за чиято реализация е настъпил моментът?

Валери Милев: Ако ги споделя, Брад отново ще ги открадне. Съжалявам!

.: Дали пък не сте замислили нещо с Ъпсурт? Хорър хип-хоп мюзикъл, например? Май не е правен подобен филм досега?

Валери Милев: В интерес на истината сме обсъждали подобни идеи по малките часове на нощта. Нищо чудно след 20 години да се появи нещо...

Ако оставим шегата на страна, бих казал, че много ми се прави нещо подобно и то точно с тези хора.

Освен това има много други, които заслужават и ще се изкефят да видят малко истински TV trash. Дори само заради тях си заслужава...

.: И като стана дума за Ъпсурт... разкажи ни как се "надушихте" с Хазарта, Буч и Венци?

Валери Милев: Аз отдавна харесвам тези рападжии и пиперливата им лирика. Освен това имаме общи интереси - спортни коли, пури, пилатес... понякога зумба: )))

Имаме близки разбирания за живота и шоубизнеса.

.: Кой е любимият ти видеоклип, който си снимал за Ъпсурт? Откъде черпиш идеи за съвместните ви проекти или техните парчета сами по себе си са извор на идеи?

Валери Милев: "Мрън, мрън". Музиката им е многопластова, така че на една песен могат да се направят десет различни клипа и всеки един от тях да е подходящ.

Винаги сме работили по идеите, които ни харесват, и не сме се интересували от това "какво биха казали хората". Сега май отговорих частично и на предишния въпрос.

.: Фокусирайки се върху киното, вече нямаш време, а може би и интерес към снимането на музикални клипове (не и толкова интензивно)? Може би обаче следиш продукцията, която се произвежда и у нас, и на Запад, и би споделил кои скорошни видеа са те впечатлили и с какво?

Валери Милев: Не снимам видеоклипове интензивно, защото бизнесът се промени и стана доста минималистичен по отношение на видеопродукциите.

Освен че това ме връща години назад, то се отразява и на идеите ми. Моето мнение е, че и в световен мащаб нещата станаха доста по-скромни... нека си спомним какви клипове снимаха Майкъл Джексън, Guns N' Roses, Мадона и т. н. в близкото минало.

Аз лично препоръчвам клиповете по Taraf TV**.

.: Би ли снимал видеоклип с Eminem? А с Lady Gaga? Кой от двамата преценяваш като по-истински в това, което прави, основно като имидж и провокация, каквато неизменно присъства в клиповете им.

Валери Милев: Бих работил с всеки един от двамата, защото със сигурност ще има какво да науча. Харесвам много повече Еминем без претенции да познавам в детайли творчеството му. Вярвам, че поне в началото на кариерата си е бил истински.

Не харесвам музиката на Gaga и по този повод провокациите ѝ ми изглеждат леко кръжочни и самоцелни.

* Австрийски лекар в концентрационните лагери Бухенвалд и Маутхаузен по време на Втората световна война, издирван за престъпления срещу човечеството.


** Румънска музикална телевизия с национално и международно разпространение.

Сподели.