Валди Събев: Когато композирам, винаги гледам снимка на красив пейзаж

Pinterest LinkedIn +

Магическата му музика покорява сърца и светове. Самият той е вълшебна комбинация от гениален творец, добър човек и прекрасен съпруг и баща. Представяме ви Валди Събев - един от най-успешните композитори и мултиинструменталисти, признати в световен мащаб.

Avtora.com: Откога се занимаваш с музика?

Валди: От 6-годишен свиря на класическо пиано. От тогава се запалих по музиката, но до ден-днешен не мога да чета ноти. Свиря и композирам по слух. На 17 години станах DJ, а малко след това започнах да композирам и продуцирам собствена музика.

.: Има ли изпълнители, които са повлияли на творчеството ти?

Валди: Pink Floyd са идолите ми, най-­великата група за всички времена! Винаги са в мислите и сърцето ми, когато композирам. Вдъхновяват ме също Depeche Mode и Massive Attack. Тези три уникални банди имат огромно влияние върху музикалното ми развитие.

.: Музиката ти е магическа! Кое е заклинанието, с което я правиш такава?

Валди: Благодаря, много ми е приятно, че харесвате музиката ми. Честно казано, нямам представа как се получават парчетата ми. Нямам формула или стратегия, която да следвам. Когато съм вдъхновен, просто сядам в студиото и мелодиите сами започват да се създават. Превръщат се в хармония и след час-два парчето е готово.

Когато композирам, винаги гледам снимка на красив пейзаж. Обожавам природата! Тя постоянно ни говори, но не с думи. С ушите си няма да чуем нейния глас и с разума си няма да разберем какво ни говори. Умът трябва да се изключи, мислите да спрат и просто да се отдадем изцяло на природата.

Първия път, когато усетиш гласа й, е страшно, защото е невероятно преживяване. След това се отпускаш и чувството за дуалност изчезва, егото вече го няма, усещаш истинското си Аз навсякъде. Понякога се чудя дали думите и способността да говорим не ни пречат повече, отколкото да ни помагат.


.: Какво ни казваш с музиката си?

Валди: Както всичко на света, така и музиката говори различно на всеки един от нас. Всичко е относително. Зависи от състоянието на слушателя, как ще интерпретира музиката. Всеки път, когато човек слуша едно парче, ще чуе и усети нещо ново. Това е магията на истинската музика, тя буквално променя състоянието на хората.

Аз като композитор осъзнавам тази голяма отговорност и се старая хората да извличат изцяло позитивни мисли и чувства от моите парчета. Да ги мотивират, вдъхновят, успокоят болката им, премахнат самотата. Да грейнат като слънце дори и в най­-мрачния ден.

.: Скоро се завърна в България. Намираш ли вдъхновение и тук?

Валди: България притежава уникален дух. Много, много сила и енергия има в природата ни. Никога няма да разбера как е възможно повечето хората тук да са негативно настроени. Дори и за секунда!

Българският народ се е отдалечил адски много от истинската България. Какво прекрасно име е това България! Веднага ми се затопля сърцето, когато го чуя. Но човек вижда това, което иска да види. Някои избират да гледат цените на тока и бензина и да слушат онези чичковци, които приличат на пингвини с костюми и се карат в някаква зала всеки ден. Аз избирам да гледам безкрайните пейзажи, звездите в нощното небето и да слушам нежния глас на природата.

.: Красивата музика идва от...

Валди: Бих заменил думата "красива" с "истинска". За мен красотата е истината. Всяко парче, което е написано с искреност от душата за душата, е красиво.

.: Започваш деня си с...

Валди: Един тон кафеееееееееее! :) Златната ми и прекрасна съпруга Надето ми каза: "Ти сигурно си единственият човек на света, който няма търпение да се събуди и денят му да започне". Много е кофти, че се нуждаем от сън. Аз си лягам към 3 ч. и ставам към 4:30 ч. После вкарвам 1 час следобеден съм и съм желязо.


Ставам рано, правя си ароматно кафенце и сядам на блакончето лятото, а пред прозореца зимата и докато си сърбам от сутрешния еликсир, си правя един чат с природата, зареждам се с идеи и се вдъхновявам.

.: Не заспиваш без...

Валди: Честно си говорим, нали? :)

.: Абсолютно!

Валди: Не мога да заспя без няколко епизода на анимационното филмче Family Guy. Това е най­-якото шоу на света! Също Seinfeld и King of Queens, постоянно се въртят у нас. Маниак съм на тема комедия и имам много странно чувство за хумор.

Измислил съм си един характер, който се казва Хюго и го играя само пред съпругата си. И може би е по­-добре да спра дотук с разказа си за него (смее се). Само ще издам, че той е един пич с огромно самочувствие, мечтае да стане световноизвестен модел и въпреки че е странник с шкембе, се счита за най-сексапилния мъж на света. Когато се правя на Хюго, жена ми буквално пада на пода от смях. Яко веселба!

.: Освен своите мечти често сбъдваш и тези на другите. Разкажи ни повече за проектите си.

Валди: Ако правиш добри неща от сърце, според мен не бива да разказваш на всички за това. Не е нужно целият свят да знае колко си мил. Много известни личности даряват на благотворителни организации, за да си правят ПР. Ако искрено ти пука, ще запретнеш ръкави и ще действаш без да те следват 10 камери и после да си на първа страница.

.: Какво следва оттук нататък за теб?

Валди: Моят огромен стремеж е да съм най­-добрият мъж на прекрасната си съпруга Надя Събева и най-­добрият татко на двете ни принцески - Инес на година и половина и Естел на 3 месеца. Семейството ми винаги е на първо място.


Относно музиката, всичко зависи от нея. Написах и издадох 10 албума за по-­малко от 2 години. Явно тогава душата много е искала да ни каже нещо. Сега е по-­спокойна. В момента композирам и продуцирам за филми, видеоигри, реклами и медийни проекти. Това ми е много забавно и открих, че всеки музикален жанр ми се удава. Рок, поп, класическа, хип-хоп, дъбстеп, брейкбиит, балади и дори народна музика. Няма стил или жанр, които да са чужди или трудни за Валди братлето! :)

.: За финал - пожелай нещо на читателите на Avtora.com.

Валди: От сърце пожелавам на всички да намерят истинското си Аз. Да се грижат за здравето си, за околните и да си припомнят постоянно, че щастието не е дестинация или цел за постигане, а е нашето истинско състояние на съзнанието и Духа. Променете мислите и чувствата си, и светът около вас ще се промени спрямо тях. Много обич на всички от мен!


Сподели.