Важни съвети за навременно автодиагностициране

Pinterest LinkedIn +

Всички или почти всички съвременни автомобили са с електронни системи, които са предназначени предимно да информират шофьора за някакви повреди в автомобила. Тези системи са оборудвани със система, която е доста лесна за диагностика и точно тази система ги прави лесни за поправка и безаварийно каране.

Всеки водач, който притежава кола с електронна система е забелязал, че при палене на колата светва лампичка с надпис "CHECK", която лампичка изгасва след известно време. Ако електронната система отчете или открие някакъв проблем в колата, то индикатора на таблото няма да се изгаси, а ще продължи да свети.

Има случаи, когато по време на движение лампичката светва и след определено време изгасва. След такива случаи в софтуера на системата се записва отчетената грешка и така тя може да се провери на по-късен етап. Ако лампичката свети докато двигателят все още работи и не изгасва, то тогава ще Ви се наложи да посетите най-близкият до вас сервиз, който предлага услуги за диагностика на автомобили, за да бъде отстранена грешката или грешките.

Какви са етапите на автомобилната диагностика?


Процесът за диагностика на компютърната система се състои в няколко лесни етапи, на които трябва да се обърне специално внимание, за да има желания ефект за поправка. На първо място е е общата компютърна диагностика на системата, която се прави без активирането на повечето от основните системи на автомобила. Този етап се извършва чрез диагностични уреди и се цели извличането на информация за кодове, грешки и всички данни за електрическата система като връзки, генератор и батерия.

Вторият етап е цялостната проверка на всички електрически вериги и техните връзки, състоянието на всички датчици и бордовото напрежение в реално време, докато автомобила е на празен ход и е фиксиран на стойка, която е оборудвана със всякакви сензори за отчитане, чрез които данните се отчитат и изпращат за по нататъшен анализ. В резултат н тези два етапа, специалистът получава възможно най-точните данни за всички неизправности по електронната система на автомобила.

Ние бихме Ви препоръчали да правите такъв вид диагностика поне веднъж годишно дори и да няма видими проблеми по автомобила Ви. Това трябва да го правите поради съображение за сигурност към вас, а и към хората, които пътуват с вас!!!

Отстранява ли компютърната диагностика механичните проблемите на автомобила ми?


Компютърната диагностика е само определяне на сегашното (моментното) състояние на вашият автомобил и тя отстранява само софтуерните проблеми. Този вид диагностика не премахва механичните проблеми на автомобила и вие по никакъв начин не трябва да си мислите, че компютърната диагностика е начин за премахване и на механичните проблеми.

Освен част от електрическата система, вие не можете да проверите и поправите чрез компютърната диагностика. Като трябва да се има и предвид, че при най-новите автомобили, проверката на ел. системата без наличието на диагностични уреди е невъзможно!

Точна автодиагностика за сигурно и безопасно шофиране!


За да се извърши една добра и сигурна автодиагностика, то е задължително да се спазват две основни и важни условия!

Условията са да има наличие на съвременна техника и най-вече професионалният опит на специалистите, които извършват самата работа. Компютърната диагностика на автомобилната система е много сериозен процес, който много зависи от професионализма на техника, който я прави. Търсете сервизи не само с добро технологично оборудване, но и сервизи, които разполагат с професионални и сигурни техници.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.