"В търсене на справедливост" или каква е уловката за Никълъс Кейдж

Pinterest LinkedIn +

Надяваме се след последните няколко години първата асоциация при споменаването на Никълъс Кейдж (Nicolas Cage) да не е горящ мотор, но дори така да е, "В търсене на справедливост" (Seeking Justice) е прекрасен начин да си припомним добрите му стари дни.

Seeking Justice e един спиращ дъха трилър от режисьора на "Фермата" Роджър Доналдсън (Roger Donaldson), чиято основна идея е брилянтно формулирана със слогана Vengeance always has a price или в българския му вариант "Винаги има уловка". 

"В търсене на справедливост" (Seeking Justice) определено залага изключително на съспенса, както и подобава за жанра. Лентата е изключително динамична, без да е претрупана с ефекти и претенциозна, така че спокойно може да бъде определена като добре разказана история. Доколко е оригинална и на кои от любимите ви трилъри напомня, ще ви оставим да прецените сами.

Seeking Justice

Киното често се спира на темата за отмъщението и неговата (в повечето случаи) твърде висока цена. Интересното в случая е, че мотивацията на търсещите отмъщение е представена през няколко различни гледни точки и не всички прекрачват напълно границите на здравия разум.

Роджър Доналдсън (Roger Donaldson) е добре познато на киноманите име. Австралиецът не за пръв път избира точно този жанр. Трилърът му "Фермата" (The Recruit) с Ал Пачино (Al Pacino) и Колин Фарел (Colin Farrell) определено успя да спечели феновете на негова страна. Същото може да се каже и за предпоследната му лента, кримката "Банковият обир" (The Bank Job) с Джейсън Стейтъм (Jason Statham).

Seeking Justice

Негово дело е и апокалиптичния екшън "Върхът на Данте" (Dante's Peak) с Пиърс Броснън и Линда Хамилтън. Доказателствата за склонността на Доналдсън да лавира между различни жанрове обаче съвсем не се изчерпват с вече споменатите заглавия. Освен фантастиката "Видове" (Species), си заслужава да споменем и биографичната драма The World's Fastest Indian, в която главната роля е поверена на Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins). 

Освен жанровото разнообразие във филмите на Доналдсън, вероятно ви прави впечатление, че винаги присъстват и интересни актьори. "В търсене на справедливост" не прави изключение. Главната роля е поверена на Никълъс Кейдж (Nicolas Cage), който и сам по себе си е достатъчно популярно име, дори и да не припомняме, че той всъщност е част от киноклана Копола, а Кейдж е просто псевдоним.

Дори да не сте сред най-големите му почитатели обаче, със сигурност ви е направило впечатление, че Никълъс никога не се е страхувал да експериментира (за жалост, съвсем не толкова успешно в последно време). Не му липсва нито жанрово разнообразие, нито продуктивност.

Гледали сме го и в приключенски филми ("Съкровището"), и във фантастични продукции ("Чиракът на магьосника", "Призрачен ездач"), в епични фентъзи заглавия ("Сезонът на вещиците") или в стойностни драми ("Да напуснеш Лас Вегас", "Адаптация"). Последните две определено си остават сред най-впечатляващите му роли.

Seeking Justice

Във "В търсене на справедливост" Кейдж е в ролята на учителя Уил Джерард, чиято съпруга става жертва на брутално насилие. Тази изходна ситуация го поставя пред един изключително труден избор, защото докато Уил все още се опитва да осъзнае случилото се, в коридора на болницата го заговаря непознат мъж, който му предлага отмъщение срещу услуга.

Което ни връща към споменатото в началото рекламно изречение "Отмъщението винаги има цена" (Vengeance always has a price). А скоро персонажът на Никълъс Кейдж се оказва замесен в редица престъпления и бързо осъзнава колко е вярно въпросното мото.

Партнира му очарователната Дженуари Джоунс (January Jones), която вероятно си спомняте от "Наистина любов", "Х-мен: Първа вълна" и брилянтната комедия на Ричард Къртис "Рок радио"(The Boat That Rocked). Гай Пиърс (Guy Pearce) изпълнява ролята на загадъчния Саймън, оказващ се част от една изключително сложна организация. Всъщност именно структурата и всеобхватността на въпросната организация е особено впечатляваща. 

За финал ще провокираме любопитството ви допълнително, оставяйки сами да решите дали искате да разберете какво означава всъщност кодовото "The Hungry Rabbit Jumps". 


Сподели.