Устойчив ръст на пазара на домейни отчита СуперХостинг.БГ

Pinterest LinkedIn +

Общият брой на регистрираните в компанията домейни от основните зони .com, .eu, .net, .info и .org е близо 124 600, което е нарастване с близо 30% за две години и половина.

Пазарът на интернет домейни в основните домейн зони .com, .eu, .net, .info и .org нараства с устойчиви темпове, както и този на българските домейни .bg. Това става ясно от данните на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ за регистрациите към юли 2017 г.

Общият брой на регистрираните в компанията .com, .eu, .net, .info и .org домейни, откакто тя е на пазара (близо 12 години), вече е 124 578. За сравнение − към края на 2014 г. този показател е бил общо 85 954 домейна, което означава ръст от над 30% за период от две години и половина.

Голяма част от регистрираните домейни се подновяват ежегодно. Най-много (60,93%) са .com домейните, следвани от .eu (20,64%) и .net (8,06%), домейните в зоната .info са 6,17% от общия брой, а тези в зоната .org – 4,20 %.

Ръст се отчита и при .bg домейните − към средата на юли 2017 г. в компанията вече са регистрирани малко над 16 600 активни .bg домейна. За сравнение  − към ноември 2014 г. техният брой е бил 9 600. Общият брой на продадените само през отминалата 2016 г. от СуперХостинг.БГ домейни в шестте зони .bg, .com, .eu, .net, .info и .org е 18 486. От тях отново най-голям е делът на .com домейните (51,16%), следван вече от .bg (26,96%), а челната тройка се допълва от домейн зоната .eu (11,44%).

Интерес има и към т.нар. нови интернет домейни (new gTLDs), които са общо 5,7% от всички продадени от компанията домейни през 2016 г. Най-голям е интересът към домейн зоните .online, .rocks и .shop.

"През последните години пазарът на домейни и хостинг услуги се развива изключително динамично, за което допринесе както ръстът на електронната търговия, така и разнообразието от нови типове домейни. Наблюдава се и промяна в нагласите на клиентите ни.

Днес все повече от тях търсят завършено хостинг решение, включващо подходящ домейн, надежден хостинг, цялостна система за защита от DDoS атаки и други онлайн заплахи, както и качествено обслужване. Ние се позиционираме именно като доставчик на такива цялостни уеб решения и в голяма степен на този подход се дължи ръстът ни през последните години" − споделя Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Сподели.