US Box Office: The Buttler без конкуренция за втора седмица, три посредствени дебюта в топ 10

Pinterest LinkedIn +

Биографичният филм на Лий Даниелс за дългогодишния иконом в Белия дом Сесил Гейнс - The Butler – оглави второ поредно издание на американската уикенд боксофис класация, след като отбеляза спад в приходите от едва 33% и инкасира $16,5 млн. от продадени билети в периода 23-25 август.

Лентата с носителя на "Оскар" Форест Уитакър в главната роля се радва на отлични рецензии от страна на критиката и, което е още по-важно за комерсиалния й успех, на също толкова положителни оценки от зрителите, избрали да посетят прожекция на The Butler.

За трета поредна седмица – времето, през което се прожектира по екраните в Северна Америка – на второ място се класира комедията We're the Millers с Дженифър Анистън и Джейсън Судейкис. Спадът в приходите й спрямо предходния уикенд е дори още по-малък – само 27%, а размерът им от $13,05 млн. гарантира, че още в следващото издание на боксофис класацията We're the Millers вече ще има общ капитал от над $100 млн.

Това, от своя страна, означава, че филмът почти сигурно ще стане най-доходоносният рилийз на август 2013 г., което би могло да бъде осуетено само от армията Directioners, която се кани да извърши десант в американските кино театри, за да види документалния филм за британската бой банда One Direction: This is Us.

С същото времето високите очаквания към You're Next, който бе считан за сериозен конкурент на The Butler за първото място в това издание на класацията, се оказаха напълно неоснователни.

С генерираните $7 млн. през дебютния си уикенд по екраните филмът стана най-слабо представилият се хорър от началото на 2013 г., надминавайки провала на Dark Skies ($8 млн.) и Last Exorcism Part II ($7,7 млн.).

Рейтингът на CinemaScore, базиран на резултатите от допитването сред зрителите на първите прожекции, вещае скоропостижно изпадане на лентата от топ 10, въпреки че "B-" може да мине за висока оценка за филм в хорър жанра.

Под очакванията стартира и фентъзи лентата The Mortal Instruments: City of Bones, чийто таргет са феновете на хитовия кино франчайз Twilight. Филмът, чийто актьорски състав се оглавява от английски и ирландски кино звезди като Лили Колинс, Джейми Бауер, Робърт Шийхан, Лина Хиди и Джонатан Райс Майерс, дебютира с боксофис от $9,34 млн. – по-висок от този на Beautiful Creatures ($7.6 млн.), но отстъпващ на The Host ($10.6 млн.).

Тук трябва да се отчете фактът, че City of Bones излезе по екраните още в сряда (21 август) и инкасира още $7 млн. до петък – деня, в който традиционно стартира новата кино седмица в цял свят.

Също така B+" рейтингът на CinemaScore дава повод по-скоро за оптимистични очаквания, тъй като се предполага, че онези, които вече са гледали филма (много от тях тийнейджъри и предимно момичета), ще го препоръчат на приятелите си.

Премиерно заглавие заема и четвъртата позиция в актуалната боксофис класация. Това е пиперливата комедия (с рейтинг R) The World's End, слагаща край на трилогията Cornetto на Едгар Райт.

Филмът дебютира с уикенд боксофис от 8,8 млн., събран от прожекциите в 1549 кино театъра. Тази сума е най-високата за филм от Cornetto Trilogy, но тук трябва да има предвид, че и Hot Fuzz, и Shaun of the Dead стартираха с разпространение в по-малко от 1000 кино театъра.

Лентата с участието на Саймън Пег и Ник Фрост също има "B+" CinemaScore, но представлява интерес най-вече за хората над 30-годишна възраст с процентен превес на мъжете.

Въпреки че е поставен на десето място, новият филм на Уди Алън Blue Jasmine също заслужава да му бъде обърнато внимание, тъй като последният уикенд бе първият, в който дистрибуцията му достигна национално ниво (надминавайки тази на Midnight in Paris).

Със събраните до момента $14,8 млн. Blue Jasmine има всички шансове да надмине представянето както на Vicky Cristina Barcelona, така и на Match Point. И двата филма генерираха по $23,2 млн. в хода на американския си театрален тур.

Сподели.