United Stasi of America. Kim Dotcom скандализира с прожекция върху американското посолство в Берлин (Видео)

Pinterest LinkedIn +

Думите United Stasi of America, видими от километри разстояние, се появи върху фасадата на американското посолство в Берлин в нощта на 7-ми срещу 8-ми юли 2013 г. под формата на светлинна прожекция.

Зад нея стои екип от шестима души, начало с небезизвестния бизнес магнат Kim Dotcom, чийто сайт за обмен на файлове Megaupload беше затворен от американските власти. Роденият в Германия предприемач е подсъдим по редица обвинения, в това число крупна финансова измама, кражба на интелектуална собственост и др., но е недосегаем за американското законодателство, докато не бъде екстрадиран от Нова Зеландия.

"Обезобразих американското посолство в Берлин с проекция на истината. Сритах ви задниците (0wned)", заяви Dotcom в своя Twitter.

Самата прожекция е дело на немския артист Оливер Биенковски и е продължила само няколко минути, след което полицията възпрепятствала излъчването й. В YouTube обаче незабавно бе разпространено видео, което документира събитието и провокира дискусия по и без това широко обсъждания казус с подслушването на обикновени граждани от американското разузнаване.

С надписа United Stasi of America Kim Dotcom и неговите поддръжници правят аналогия с немското Ministerium für Staatssicherheit (Министерството на държавната сигурност), създадено през 1950 г. в ГДР по модела на КГБ (и по-точно на предшественика му НКВД).

"Щази са можели само да си мечтаят да имат възможност да правят това, което американците правят сега", коментира Биенковски в интервю за Reuters, допълвайки: "Щази е като групичка от бойскаути в сравнение с това, което прави Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA)".

След като бе изобличена от Едуард Сноудън, NSA и администрацията на Обама изгуби в голяма степен подкрепата си от страна на Германия, чиито жители все още са чувствителни на тема незачитане на човешката свобода и правото на неприкосновеност на личната информация.

Американското посолство в Берлин излезе с изявление, в което заклеймява направената аналогия между NSA и Щази.

"Много смешно. Този, който прави подобно сравнение обаче, не познава нито Щази, нито САЩ", твърди говорител на посолството, цитиран от AFP. 


Сподели.