Under the Dome

Pinterest LinkedIn +

Under the Dome е едно от най-очакваните и обсъждани нови заглавия това лято. Сериалът на CBS е базиран на едноименния роман на Стивън Кинг (Stephen King). Главните роли са поверени на Дийн Норис (Dean Norris) и Майк Вогъл (Mike Vogel).

Under the Dome е роман, който Стивън Кинг (Stephen King) е започвал да пише два пъти. Успява да го довърши и публикува през 2009 г. Книгата предизвиква противоречиви реакции сред феновете на писателя, но пък оценките на критиката са предимно положителни.

Множеството филми по романите на Кинг и хитовият сериал Haven на Syfy са достатъчно доказателство, че творбите му са подходящи за екранизиране. Така че съвсем не е изненадващо, че още с първия си епизод Under the Dome постигна впечатляващ успех.

Действието в романа, както и в сериала, се развива в малък град в щата Мейн. Ако познавате творчеството на Кинг, вероятно ви е направило впечатление, че Мейн често е място на действието в тях и обикновено става дума за малки и на пръв поглед съвсем обикновени градчета, в които се случват доста зловещи неща.

Under the Dome не прави изключение. Още в първата сцена на пилотния епизод виждаме как един от основните персонажи заравя труп и това е само началото на поредица от събития, в които няма нищо нормално и обикновено.

Идеята:

Сценарист и продуцент на Under the Dome е Браян К. Вон (Brian K. Vaughan), познат с работата си по хитовия сериал Lost (Изгубени). Към продуцентския екип на поредицата се присъединяват и Стивън Кинг и Стивън Спилбърг (Steven Spielberg).

Кинг се опитва да развие идеята, заложена в основата на сюжета, два пъти - в края на седемдесетте и началото на осемдесетте години на миналия век. Макар и много различни, двете непубликувани и недовършени творби се превръщат в основа на романа Under the Dome, който излиза десетилетия по-късно.

Началото:

Сериалът стартира на 24 юни 2013 г. Пилотният епизод е гледан от над 13 милиона зрители, което го прави най-успешната лятна премиера на CBS от няколко години насам.

Историята:

Честърс Мил е малък град в щата Мейн, в който животът е спокоен и съвсем обикновен. Докато един ден над него се спуска Куполът - прозрачна, но непробиваема преграда. Откъснати от околния свят, разделени от близките си и недосегаеми за закона, жителите на Честърс Мил скоро започват да влизат в конфликти помежду си.

Героите и звездите:

Майк Вогъл (Mike Vogel), когото повечето от вас вероятно са гледали в комедията What's Your Number?, в отличения с "Оскар" The Help (Южнячки) и в сериалите Pan Am и Bates Motel, е в ролята на Дейл "Барби" Барбара. Той става свидетел на падането на Купола над града и разбиването на самолет в него. Малко преди това е заровил трупа, за който вече споменахме.

Енергичният пътешественик само минава през Честърс Мил, когато Куполът се спуска. След като се оказва затворен в града от мистериозната невидима стена, Дейл се запознава с редактора на местния вестник Джулия.

Дийн Норис (Dean Norris) е добре познат на феновете на сериалите с ролята си в хитовия Breaking Bad. Този път той се превъплъщава в образа на Големия Джим Рени - бизнесмен, който внушава респект (макар и понякога купен срещу известна сума) и е един от малкото жители на Честърс Мил, за които падането на Купола може да се окаже добре дошло.

Рейчъл Лефевър (Rachelle Lefevre), която може би сте гледали в сериала Off the Map или на големия екран в The Twilight Saga, е в ролята на Джулия Шъмуей, която е редактор на местния вестник. Джулия наскоро се е преместила в Честърс Мил заедно със съпруга си - доктор Питър Шъмуей, който изчезва мистериозно, след като Куполът пада.

Колин Форд (Colin Ford), чиято филмография е сериозна въпреки скромната му възраст, а сред заглавията в нея са сериалът Supernatural и We Bought a Zoo с Мат Деймън (Matt Damon), е в ролята на Джо МакАлистър. Джо е изненадващо умен тийнейджър, който става свидетел на падането на Купола.

След като невидимата стена буквално разполовява крава пред очите му, момчето започва да проявява особен интерес към нея. Родителите му са останали извън купола, а сестра му е изчезнала, така че Джо трябва да се справя сам с всичко, което се случва. Между момчето и Купола обаче има връзка, която нито той, нито някой друг може да обясни.

Натали Мартинес (Natalie Martinez), която вероятно сте гледали в CSI: NY или в Death Race, е в ролята на Линда. Тя е млад полицай и изобщо не е очаквала отговорността, която ще стовари върху нея след мистериозното събитие. Годеникът на Линда също е останал извън невидимата стена. Шериф Пъркинс (Джеф Фейхи) неочаквано умира, оставяйки полицията в Честърс Мил без началник, а това предизвиква сериозни проблеми.

Александър Кох (Alexander Koch) е в ролята на Джеймс "Джуниър" Рени, син на Големия Джим. Когато Куполът се спуска, Джеймс току-що е зарязан от приятелката си Анджи МакАлистър и изобщо не го приема добре. Заедно с невидимата стена, обградила града, се появяват и неподозирани страни от характера на Джеймс.

Брит Робъртсън (Britt Robertson), която може би сте гледали в The Secret Circle и Scream 4, е в ролята на Анджи МакАлистър. Единствената мечта на Анджи е да напусне Честърс Мил завинаги. Междувременно работи в ресторант и в местната болница, а когато Куполът се спуска над града, се оказва затворена на място, на което никога не е очаквала да попадне. 

Сподели.