Удостоиха Bob Geldof с Нобелова награда

Pinterest LinkedIn +

Ирландският музикант и хуманист Боб Гелдоф (Bob Geldof) ще бъде награден с нобеловия приз Човек на Мира за 2005 г. Високата чест ще му бъде оказана на 24 ноември на световната среща на нобеловите лауреати, като наградата ще връчи бившият съветски лидер Михаил Горбачов.

За титлата е гласувала комисия, съставена от всички живи лауреати на нобелови награди, в чест на "неуморната му (на Гелдоф) работа и силен глас срещу бедността в Африка през последните 20 години и в частност - през последните 12 месеца".

Благодарение на концертите Live Aid (1985) и Live 8 (2005), организирани от Гелдоф, на най-бедните държави на черния континент бяха отпуснати милиарди долари хуманитарни помощи.

"Той впрегна убежденията на всички хора по света, за да накара световните политически лидери да действат незабавно, правейки по-добър живота на милиони", е оценката на носителите на нобелови награди.

От своя страна Боб Гелдоф коментира: "Поразен и безкрайно горд съм. Това е повече от чест, почти абсурдно е. Просто е огромно. Това е ш***но много. Чувствам се странно."

Наградата е била обявена по време на премиерата в Лондон на концертното DVD Live8, чийто рилийз е на 7 ноември.

Сподели.