Ученици дебатираха за изкуствения интелект

Pinterest LinkedIn +

Победители в първото по рода си състезание по дебати на тема "нови технология" станаха Валентина Великова от Първа английска езикова гимназия в София и Тодор Рогошев от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", студент по право. Те получиха награди от спонсорите на събитието – едногодишен безплатен хостинг от SuperHosting.bg, стипендия в размер на 20% от магистърската програма на ВУЗФ, книги от издателствата "Сиела" и "Еднорог", и медали от организаторите PixelMedia.bg.

"Трябва ли да бъде забранено разработването на силен изкуствен интелект?" - бе финалната тема от състезанието, в чиято организация се включиха още като организатори асоциация "Дебати" и като спонсори − ERP.BG и Fadata.

Дебатите са образователна игра, в която двете страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решение на даден проблем и ги защитават. Във финалния дебат на състезанието победи тезата на правителството, че силният изкуствен интелект може да се превърне в една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Победителите подкрепиха твърдението си с аргументите, че ако искаме човешкото в хората да остане, не трябва да разработваме мощен изкуствен интелект, тъй като въпреки потенциалните огромни ползи за човечеството той може да развие своя собствена воля, която да е в конфликт с нашето съществуване.

Темата "За или Против изкуствения интелект" е обект на дискусии на най-високо ниво сред международната технологична и академична общност. Младите участници в "Дебати за бъдещето" показаха, че имат позиция по този въпрос, затова в бъдеще подобни събития ще стават все по-актуални и интересни за обществото.

Сподели.