Учени създадоха киборг-плъх

Pinterest LinkedIn +

Американски учени създадоха робот, чийто "мозък" се състои от неврони на плъхове. Живият мозък на робот Гордън (Gordon) комуникира с механичното му тяло, посредством Bluetooth.

Мозъкът на Гордън се състои от около 100 000 неврона, отделени от ембриони на плъхове и поставени в специална биокамера. Електрическите импулси, генерериани от тях, се преобразуват в информационни сигнали, които управляват тялото на робота.

24 часа след поставянето на невроните в "главата" на робота между тях започва да се създава връзка. Седмица от началото на експеримента Гордън проявява активност, напомняща на тази на мозъка на животно.

Според ръководителя на проекта Кевин Уоруик (Kevin Warwick), Гордън ще може да се самообучава. Той няма да получава допълнително команди. В момента учените разработват оптималната технология за неговото обучение чрез химически вещества, блокиращи или стимулиращи нервните му импулси.

Създателите на робота се съмняват, че в бъдеще биха могли да модифицират робота и да заменят невроните от плъх с такива от човек. Според организацията за етика на научните открития, е забранено да се използват човешки клетки в подобни експерименти. Мозъкът на плъха се сътои от около 100 000 неврона, докато човешкият от над милиард.
Сподели.