Убийствотo (The Killing)

Pinterest LinkedIn +

Да бъде различен от останалите е едно от най-ценните качества на всеки криминален сериал. Качество, което The Killing определено притежава.

Обикновено очакваме най-вече логична и добре заплетена история. В сериалите, които проследяват различен случай във всеки епизод, това се случва доста динамично и често не остава време за изграждане на истинска плътност в сюжета. Затова, когато попаднете на друг тип криминална поредица, усещането е съвсем различно.

The Killing не е обикновен полицейски сериал, нито просто история за убийство, както подвежда заглавието. Ако не се изкушавате да поровите за допълнителна информация в мрежата, едва ли ще успеете да се досетите каква е развръзката. Това обаче е доста трудно, защото финалният му четвърти сезон стартира на 1 август 2014 година и в интернет пространството има изобилие от спойлъри.

Хубавото е, че, ако досега не сте попадали на The Killing, той ще успее да задържи интереса ви, дори да знаете какво ще се случи. Мрачната, студена визия прекрасно допълва внимателно построения и изключително реалистичен начин, по който е разказана историята. А в нея умело са вплетени няколко сюжетни линии, няколко различни теми и едновременно с това няма нищо излишно. Първоначално невидими, връзките между отделните събития постепенно започват да изплуват.

Идеята:

Историята на The Killing започва с датския сериал Forbrydelsen (буквално означава престъпление). Поредицата постига впечатляващ успех и получава и американски вариант (както стана и с друг нашумял скандинавски сериал - The Bridge). Зад адаптацията на историята стои канадката Veena Sud. Всеки епизод от сериала проследява приблизително 24 часа от действието.

Началото:

The Killing стартира през април 2011 година по AMC. През 2012 година телевизията обявява прекратяването на поредицата, но след преговори с Fox Television Studios и Netflix все пак подновява сериала за още един сезон. След финала на трети сезон през август 2013 година AMC отново обявяват финала на The Killing. А Netflix отново го спасяват, сключвайки сделка с Fox Television Studios за създаването на четвърти сезон на криминалната драма. Този път само в шест епизода и поставящ финала на поредицата.

У нас сериалът е излъчван от bTV Cinema, а AXN пускат датския оригинал на поредицата.

Историята:

Сиатъл е мрачен, студен и дъждовен, а детектив Сара Линден (Мирей Инос) се кани да го напусне завинаги, планира сватбата си и едно ново начало. Само че вместо да събира багаж в последния си работен ден, тя започва да разследва нов случай заедно с новия си колега Стивън Холдер (Джоел Кинаман). Роузи Ларсен е седемнадесетгодишно момиче, което полицаите откриват убито в багажник на кола. Колата е един от автомобилите, използвани в щаба на кампанията на местен политик, кандидат за кмет на града.

Докато Линден непрекъснато отлага заминаването си, историята проследява паралелно хода на разследването, семейство Ларсен, които се опитват се справят със загубата на дъщеря си и политическите вълнения около предстоящите избори в града. Постепенно става ясно, че всичко е свързано и всеки от замесените в случая - от политиците, през семейство Ларсен, до разследващите полицаи - има своите дълго пазени тайни.

Героите и звездите:

Мирей Инос (Mireille Enos) получи номинации за "Златен глобус" и "Еми" за ролята си в The Killing, а повечето от вас вероятно са я гледали и в Gangster Squad и World War Z. Ролята на детектив Сара Линден е много особена, а Инос наистина е блестяща в нея. Сара решава да напусне работа и да се премести в Калифорния заедно с годеника си и сина си. Момчето, естествено, не е във възторг нито от местенето, нито от предстоящата сватба на майка си. Годеникът й пък трудно приема решението й да отложи заминаването, за да работи по случая на Ларсен.

Джоел Кинаман (Joel Kinnaman) е в ролята на детектив Стивън Холдер. Той е нов в отдел "Убийства" и първоначално трябва да замести Линден, която напуска. След като остава, двамата са принудени да работят заедно. Холдер действа доста по-хаотично и агресивно от Линден и двамата трудно се напасват. Повечето от вас вероятно са гледали Джоел Кинаман и в римейка на RoboCop.

Били Кембъл (Billy Campbell) има сериозен брой роли в сериали във филмографията си, играл е в Melrose Place, The 4400, The O.C. и Helix. В The Killing на него е поверена ролята на Дарън Ричмънд, амбициозен политик и кандидат за кмет. Шансовете му за успех на изборите са сериозно застрашени, когато тялото на Роузи Ларсен е открито в багажника на една от колите, използвани за целите на неговата кампания.

Мишел Форбс (Michelle Forbes), която вероятно сте гледали в True Blood, е в ролята на Мич Ларсен, майката на убитата Роузи. Ролята на бащата на момичето пък е поверена на Брент Секстън (Brent Sexton), също добре познат на феновете на сериали с участието си в Justified и Deadwood.

Сподели.