Убиха "най-смъртоносния снайперист в американската история" Крис Кайл

Pinterest LinkedIn +

Крис Кайл – бивш снайперист от специалните части на военоморските сили на САЩ и автор на бестселъра American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History – е загинал от огнестрелна рана на 2 февруари 2012 г.

Той е станал жертва на друг бивш военнослужещ в Ирак и Афганистан – 25-годишния Еди Рей Рут, който е застрелял него и приятеля му Чад Литълфийлд от упор. Трагедията се е разиграла на стрелбище в Глен Роуз, Тексас, където Кайл е отишъл с Рут, за да пострелят като терапевтична мярка срещу посттравматичния стрес, спохождащ повечето военнослужещи, завърнали се от опасни мисии. 

Смята се, че случаят с Рут е именно такъв, но конкретните мотиви за двойното убийство, след чието извършване мъжът се връща в дома си в предградията на Далас, тепърва ще се изясняват.

Кайл създава своята организацията FITCO Cares Foundation за взаимопомощ на ветерани от войната през 2011 г., вярвайки, че чрез редовни тренировки и контакти помежду си приключилите службата си войници по-лесно ще се адаптират към цивилния живот. 

Самият Кайл преминава през подобен тежък период, след като напуска редиците на Военноморските тюлени (Navi SEALs) през 2009 г. на 35-годишна възраст. Три години по-късно, в началото на 2012 г., той издава своите мемоари American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History, в които описва събитията от своята дълга и опасна военна служба, завършила с повече от 150 отнети човешки живота. 

Въоръжен с 300 Winchester Magnum, той прекарва стотици часове в бомбардирани сгради в Ирак, спасявайки десетки животи на други морски пехотинци. За своите заслуги към Америка Кайл е награден с две сребърни и пет бронзови звезди.

Автобиографичната му книга превръща Крис Кайл в знаменитост, след като се задържа в продължение на месеци в The New York Times Best-seller List. Той се появява в редица рейтингови шоупрограми като Conan на Конан О'Браян и участва в реалити формата Stars Earn Stripes на NBC.

Сподели.