Twerking: история за тръскане на дупета и много пари

Pinterest LinkedIn +

Понякога, може би съвсем неволно, той е считан за мръсна дума в обществото. Разбира се, че говорим за туъркинга (twerking) - вид танц, при който даден индивид, обикновено от женски пол, танцува по сексуално-провокативен начин, тръскайки бедра и таз в полуклекнало положение.

Самата дума twerk на английски произхожда от обединяването на два глагола - twist (извъртам, извивам) и jerk (дърпам, тласкам). През 2013 година думата бе включена в Оксфордския речник и остана втора в класацията за Дума на годината, изпреварена от друг социално-културен феномен - селфи (selfie).

Толкова академично описание трудно ще ви даде ясна представа за туъркинга, ако случайно сте живели в пещера през последните 10-тина година.

Смята се, че по-сериозно внимание този танц получава в хита Whistle While You Twerk (2000) на рапърите Ying Yang Twins, които впоследствие дълго време остават на тази вълна.


През 2005 година Check On it на Beyonce достига номер 1 в Billboard, а в парчето се пее: "Dip it, pop it, twerk it, stop it, check on me tonight".


С възхода на YouTube се раждат и все повече търсачи на слава с клипове, в които показват как се тресат дупета под ритмите на хип-хоп и R&B музика.


Изпълнители като Rihanna и Iggy Azalea използват туъркинга в своите клипове и концертни изпълнения - стратегия, която напълно ясно отговаря на определението "Сексът продава".


Но Майли Сайръс е тази, която разбуни духовете. Певицата първо привлече цялото внимание към себе си с видеото на We Can't Stop, където показа как се прави.


След това Майли скандализира 2013 MTV Video Music Awards, когато направи зверски туъркинг на Робин Тик. Хората все още се чудят дали това почти сексуално преживяване не е сложило край на брака на последния с актрисата Пола Патън.

Туъркингът не подмина и Тейлър Суифт, която през август 2014 взриви класациите с Shake It Off, като към нея заваляха обвинения в расизъм, тъй като според някои хора този вид танц е традиционен за афро-американците.

Дали скоро туъркингът ще се превърне в отживелица и ще бъде заменен от друг танц, така както споропостижно се разсея и потъна в пълно забвение манията по Harlem Shake, предстои да разберем. По-важното е, че той донесе много пари на хора от шоубизнеса и продължава да го прави.

Сподели.