Турция обяви война на Minecraft заради жестокостите, на които учи децата

Pinterest LinkedIn +

За повечето съвременни родители може би най-негативни асоциации, когато става дума за видеоигри, предизвикват жанрът на шутърите и масови заглавия като Call of Duty и Counter Strike, увличащи хиляди хлапета по цял свят.

На другия полюс са пъзелите и логическите игри, начело с Minecraft, която влезе под кожата както на 30+ годишните олдскул геймъри, така и на 3-годишните подрастващи, които вместо в дървени кубчета играят със строители на Lego и рудите на Mojang. Често в co-op режим с родителите си.

Вероятно ако бъде запитан как преценява съотношението между ползите и вредите от Minecraft за незрялата детска психика, всеки втори родител би отговорил, че магнус опуса на Notch е идеалната видеоигра за деца и дори би било добре да се изучава в училище. Или даже още от детската градина. Преобладаващото разбиране за Minecraft е, че с художествения си стил и механика играта стимулира творческото мислене и по тази причина заниманията с нея са си чиста проба интелектуални упражнения.

Този ентусиазъм обаче, меко казано, не се споделя от Турция и според Министерството на социалната политика в кабинета на Ердоган Minecraft чисто и просто представлява опасност за новите поколения. Според техните експерти играта може и да има положителна роля за креативността на децата, но също така възпитава у тях агресивно поведение заради "необходимостта да убиват, за да защитават структурите, които са създали".

В доклада на Министерство на семейството и социалната политика на Турция се посочва още, че децата, които играят Minecraft, ще станат жестоки към животните, тъй като персонажите им могат да убиват добитъка, който отглеждат.


Сподели.