Trine

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Platformer
Година: 2009
Произв./Изд: Frozenbyte/Nobilis
Платформа: PS3 | PC

За играта:

 

Trine е изненадващо носталгичен класически двуизмерен платформър, навяващ ни спомени за времената, когато всички свързвахме името на Blizzard с класиките The Lost Vikings и Blackthorn, а не с мултимилионния World of Warcraft. Играта предлага 15 доста разнообразни нива като геймплеят е базиран върху използването на чудесния физичен модел за решаване на пъзелите и възможността (точно както в гореспоменатия The Lost Vikings) да превключваш във всеки един момент между три коренно различни персонажа, за да се справиш с предизвикателствата.

 

Въпросните са класическите фентъзи архетипи – Рицар (едър и як, разполагащ с голям меч, с който да сече лошите и още по-голям щит, с който да пази себе си и другарите си), Магьосник (който може да използва уменията си в телекинезата, за да манипулира различни обекти от нивото или да създава нови такива при нужда) и Крадла (въоръжена с лък за отстрелване на враговете от разстояние и въже с кука, с чиято помощ може да преодолее повечето препятствия).

 

Тримата се забъркват в класическата фентъзи каша, свързана със заплаха за съдбата на кралството, орди от неприятни немъртви и – разбира се – много злато и богатства за оцелелите в приключението.

 

 

Визия и звук:

 

Съвсем закономерно Trine не може да се съревновава с големите си 3D екшън събратя, но в рамките на жанра си е изключително красива и колоритна игра. На моменти арт отделът е сътворил истински чудеса, превръщайки приключенията на тримата ни герои в една наистина незабравима виртуална приказка.

 

Музиката е епична и допълва по адекватен начин изградената от визията фентъзи атмосфера. Тримата герои също са озвучени добре, което успява да създаде усещането за индивидуалността им и те кара да се чувстваш съпричастен със съдбата им (до степен да ти стане дори леко мъчно, когато пребиеш за пореден път комплексирания Магьосник или алчната Крадла).

 

 

Геймплей:

 

Както вече казах Trine е класически платформър, който просто облича познатите геймплейни механики в съвременни визуални и физически одежди. Управлението е изключително леко и интуитивно, като – изненадващо за жанр, който принципно е създаден с идеята за удобен геймпад – контролът с мишка и клавиатура при PC версията също е повече от адекватен.

 

Въпреки привидната си праволинейност играта определено поощрява импровизациите и дали ще създадеш с Магьосника си мост над някоя пропаст или ще предпочетеш да я прескочиш с помощта на куката на Крадлата е въпрос изцяло на личен избор. В случай, разбира се, че героите ти са живи и здрави, защото всеки един от тях разполага със собствена жизнена скала и може да се спомине трагично, проваляйки стратегическите ти планове. Поне докато не го възкресиш на следващия чекпоинт.

 

Забавата става значително по-голяма, ако се възползваш от великолепния троен кооперативен режим, когато всеки играч поеме ролята на някои от героите и геймплеят се променя коренно, защото вместо просто да превключиш от магьосника на рицаря, когато изникне някаква опасност, трябва да разчиташ на бързите рефлекси на другаря си, който да дойде и да защити безпомощния ти персонаж.

 

Всичко това е подплатено с елементарна, но добре работеща ролева система, даваща ти възможност да развиваш трите налични умения на всеки един от героите със събраните по време на играта точки опит. Из нивата се намира и екипировка като от теб зависи кой от персонажите ще се сдобие със съответния предмет.

 

Без да предлага нещо изначално ново Trine е една красива и увлекателна виртуална приказка, навяваща ни носталгични спомени от зората на гейминга, което не й пречи да се възползва адекватно от съвременните технологични достижения. Соловата игра е достатъчно забавна, но истинската сила на Trine се крие във великолепния кооперативен режим, който те съветваме да опиташ на всяка цена.

 

 

Плюсове:

 

- Страхотен представител на не особено популярния в последните години платформинг жанр, който може да разпали носталгични спомени във всеки, израснал с игри като The Lost Vikings или Another World;

- Добро съчетание между бързи рефлекси и бърза мисъл, даващо ти възможност да се справиш с предизвикателствата, възползвайки се от уменията на трима коренно различни персонажи;

- Уникален троен кооперативен режим;

- Много добра работа на арт отдела, великолепна музика и адекватно озвучаване, които помагат наистина да се потопиш в света на Trine.

 

Минуси:

 

- Играта на практика следва до болка позната платформинг формула и не си позволява да иновира жанра по начина, по който това правят други актуални платформинг заглавия от типа на Braid или And Yet It Moves;

- Цената от петдесетина лева идва малко в повече за предлаганите 5-6 часа игра;

- Изненадва фактът, че Trine не е наличен в най-разпространената към днешна дата платформа за подобен род аркадни игри – Xbox Live Arcade.

Сподели.