Трикове за по-добри снимки с мобилен телефон

Pinterest LinkedIn +

Без какво никога не излизате от вкъщи? Без мобилен телефон, разбира се, а той вече е повече от средство за разговор.

Той е камера, която носите винаги със себе си, а това означава, че във всеки един момент може да заснемете уникални кадри или просто да пощракате с приятели.

За съжаление, се случва някои от снимките да станат с лошо качество. Това може да се дължи от части на камерата, но също така и на лоша фотографска техника.

Предлагаме ви няколко съвета, за да може да извлечете максимума от фотоапаратите на телефона си:

Използвайте светлината

Колкото по-добре е осветен обектът, който желаете да снимате, толкова по-ясно изображение ще имате. Светлината трябва да освети обекта, а не телефона. Ако е възможно, снимайте навън или се възползвайте максимално от осветлението, което имате вътре.

Някои камери се предлагат с вградена светкавица, която може да използвате при недостиг на светлина, но бъдете внимателни, защото е възможно светкавицата да е твърде силна и снимките да станат по-светли. Опитайте със и без светкавица, за да откриете правилния начин за снимане с вашия телефон.

Приближете се до обекта

По този начин избягвате дигиталния zoom, защото той ще намали качеството на изображението и вероятно снимката ще стане размазана. Ако трябва да снимате нещо отблизо, е много по-добре вие да се приближите до обекта, но ако това е невъзможно, снимайте без zoom, а по късно редактирайте снимката чрез специален софтуер.

Някои нови телефони с камера разполагат с optical zooms, който може да се използва, защото не увеличава снимания обект чрез разширяване на пикселите.


Експериментирайте с баланса на бялото

Обикновено камерите на телефоните сами могат да нагласят баланса на бялото, но на новите  модели това може да го направите и вие, което ви позволява да модифицирате баланса на цветовете и да получите по-реалистични такива.

Експериментирайте с тази функция, за да проверите влиянието, което оказва върху снимките ви, защото въздействието й е различно при различните мобилни апарати.

Не забравяйте за резолюцията

От нея зависи колко детайла ще съдържа вашата снимка и колко увеличения може да претърпи по-късно. Повечето нови телефони ви позволяват сами да изберете резолюцията, която искате преди направата на снимка. Имайте предвид, че колкото е по-голяма, толкова по-голям ще е размерът на файла. Ако искате да разпечатате снимките по-късно, използвайте висока резолюция, но ако искате да я изпратите като ММS, използвайте ниска.

Не бързайте

Много от камерите на мобилните телефони имат проблем със закъснение на затвора – времето между натискане на спусъка за направата на снимка и това, когато камерата прави снимката. Това е много важно, когато липсва светлина. Тогава, камерата ще се забави със заснемането, за да компенсира светлината. Това означава, че трябва да държите камерата малко по-дълго, за да сте сигурни, че снимките ще са сполучливи.


Не трийте веднага

Имайте предвид, че много телефони не могат да предоставят добро качество на екрана като вашия компютър. За това не трийте веднага снимките, понякога е нужна съвсем малка обработка за красиви кадри.

Не забравяйте, че камерата на вашия телефон е настроена да се включва в режим на пестене на батерия, ако не се използва повече от една минута.

Важно:

1. Не би било добре батерията да свърши, докато снимате, затова редовно проверявайте дали телефонът е зареден и винаги носете зарядно със себе си. Може да спестите енергия, ако изключвате телефона, когато не снимате или разгледате снимките по-късно.

2. За добри снимки е нужно да държите телефона неподвижно. Ако трябва, използвайте и двете си ръце или подпрете ръката си на стена или на друга стабилна опора.

3. Въпреки че няма официални правила при снимането с телефон, не пропускайте да поискате разрешение, ако сте решили да снимате непознат. Има и забрани за снимане на някои места като театри, банки, църкви и други обществени сгради.

4. При възможност, изберете телефон с голяма карта памет, което позволява съхранението на повече снимки.

5. Може да създадете личен моблог (фотоблог със снимки от мобилен телефон) или да публикувате снимките си във Facebook или фотофоруми.

Сподели.