Трент Резнър: история в черно и бяло

Pinterest LinkedIn +

Една от фигурите в музикалния свят, която не отразява светлините на прожекторите, а свети със собствена светлина, несъмнено е човекът Nine Inch Nails, вездесъщият Трент Резнър. Момчето, израснало в царевичните поля на провинцията, извървя пътя на възход и падения към ръба на американската мечта, преди да триумфира с Оскар през 2011 година.

Необикновеният талант си личи отрано. Още в детството си Резнър проявява творчески наклонности - свири на пиано, в гимназията продължава с туба и саксофон, участва в театрални училищни постановки и бързо става ясно, че малкият град няма да го задържи.

Nine Inch Nails е хаосът от звуци, който се заражда в главата на Резнър през 80-те, докато записва за Right Track Studios, а когато албумът Pretty Hate Machine излиза през 1989 г., става ясно, че критиката е намeрила поредния си любим и неразбираем бунтар музикант.

Той се движи на високи обороти и по свои правила. Откача се от атаките на досадния си лейбъл за продължението на Pretty Hate Machine и издава EP-то Broken под други псевдоними. Записите на втория албум The Downward Spiral се провеждат на Киело Драйв 10050 в Лос Анжелис, където през 1969 г. сектата на Чарли Менсън извършва кървавите си убийства.

Типично в стила на Резнър, студиото е наименувано Le Pig, на думите, които убийците на Шарън Тейт изписват на входната врата с кръвта й. По това време Трент се доверява на инстинкта си и печели.

Когато The Downward Spiral излиза през 1994 г., той става платинен и най-добре продаваният албум на Nine Inch Nails в Щатите, а групата взема Грами за песента Wish в категорията Best Heavy Metal Performance и се разписва на Lolapalooza`92 и Woodstock`94.

Задължителното падение, което идва като тест за оцеляване, не подминава и Резнър. Въпреки че през 90-те той е доста зает да разпръсква талант като продуцент на първия албум на Мерилин Менсън - Portrait of an American Family, да прави саундтракове за Natural Born Killers на Оливър Стоун и Lost Highway на Дейвид Линч, както и да записва с Дани Лонър, Мейнард Джеймс Кийнан и Атикъс Рос за тайнствената банда Tapeworm, от която никога не излиза официален материал.

Петте години между The Downward Spiral и The Fragile отварят вратите на персоналния алкохолен и наркотичен ад за Резнър. Музикантът едва се измъква жив и прекарва известно време в лечение в клиника преди да се завърне през 1999 г.

Чист и презареден с емоции, Резнър отново се връща на пътя и продължава по стария си интензивен начин. През 2005 г. съди мениджъра си Джон Малм и в крайна сметка печели делото.

Трент Резнър и Nine Inch Nails са записани като автори на музиката към Quake, а музикантът се включва като звуков инженер за играта Doom3, но напуска проекта. Но пък албумът Nine Inch Nails Year Zero е пуснат на пазара заедно с тематична компютърна игра.

За Резнър интернет е възможност да сподели музиката си с още повече фенове, да предаде посланието една идея по-напред, а онлайн пиратството не смущава съня му, дори напротив.

Когато продуцира албума The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust на Соул Уилямс през 2007 г., Резнър го убеждава да бъде пуснат за свободен даунлоуд в интернет на принципа - албум с по-високо качество за 5 долара, или с по-ниско, но за без пари.

Лидерът на Nine Inch Nails негодува срещу плановете на Universal Media Group, компанията-майка на техния лейбъл Interscope Records, относно плановете за дистрибутиране на албума Year Zero, както и неговата цена.

Резнър публично атакува цената на албума в Австралия, която дори окачестви като предателство към феновете и обвини лейбълите, че не си помагат особено в условията на интернет доминация. От сцената дори той призова феновете на концерт в Австралия да не купуват албумите на Nine Inch Nails, а да ги свалят от интернет.

На следваща година стана ясно, че бандата няма да продължи с Interscope. Като жест към феновете, албумът The Slip е реализиран чрез сайта на групата за свободен даунлоуд.

Сега, когато Nine Inch Nails са извън движение на този етап, Трент Резнър продължава да разкрива таланта си в неподозирани поприща. Той влиза с шут в областта на филмовата музика, след като с Атикъс Рос спечелиха Златен Глобус и Оскар за саундтрака към филма на Дейвид Финчър The Social Network.

Дуото работи и по друг нашумял филм на Финчър - The Girl with the Dragon Tattoo, за който записва номинирания за Златен Глобус 2012 кавър на Immigrant Song на Led Zeppelin отново с Атикъс Рос и Карън О от Yeah Yeah Yeah.

През останалото време Трент Резнър изследва територията между Nine Inch Nails и Massive Attack в новата си банда How to Destroy Angels, в която участват още съпругата му Марикуин Маандиг и вечният side-kick Атикъс Рос.

Сподели.