Традициите при кръщенето в България и по света

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че кръщенето е свързано с християнската вяра, всички вероизповедания провеждат специална церемония под една или друга форма, за да приветстват новия живот в света. Традиционно кръщенето е церемония, която се прави още докато детето е малко, но има и изключения.

Какви са традициите при кръщене в България?


Според християнската вяра кръщенето става в църква, като родителите избират кръщелници за детето. Кръстницата държи бебето по време на ритуала, а свещеникът, докато пее, му отрязва кичур коса и с миро описва кръст на челото на бебето, на ръцете и крачетата. След това свещеникът взема детето от ръцете на кръстницата и го потапя в казана със светена вода.

Хубаво е след това детето да се облече в бели дрешки, които да са избрани от кръстниците. Според бижутерите от Somaha.bg в България е прието като подаръци за кръщене кръстниците да подарят златен кръст или гривна с червен конец за кръщенето, като гривната с червен конец може да има и златен елемент. Цветя не се носят, освен здравец, и е хубаво, ако се подаряват други бижута на детето, то те да са златни и по възможност с кръст. Ако детето е момче, след ритуала, свещеникът го подава на кръстника, а не на кръстницата.

Както вече споменахме, не само християните провеждат официална церемония, за да посрещнат на бял свят децата и да им дадат имена. Интересно е да се отбележи, че в целия свят церемониите на различните култури, страни и религиозни вярвания имат елементи, подобни на християнското кръщене. Всяка страна и вяра имат разновидност на собствените си традиции, ритуали и дори суеверия около даването на име. Нека да разгледаме какво правят останалите народи.

гривна с червен конец

Какво правят в Малта при кръщенето?


В Малта децата са се кръщавали колкото се може по-рано, защото ако детето почине некръстено, се е вярвало, че отива в ада. Освен това децата, които не са кръстени, не се считат за християни. Задължително гостите се черпят с бадеми, бадемови кремчета и шоколад. Хората в Малта дори правят ликьор от бадеми и розови листенца, който при кръщенето се е използвал за вдигане на наздравици.

Какви са обичаите в Италия?


Повечето бебета в Италия са кръстени в римокатолическата вяра. Ритуалът за намокряне на главата на бебето е подобен на този на църквата в Англия. Детето трябва да носи дълга рокля, която да е подарена от кръстниците. Ако е малко и не може да ходи, трябва да се носи с лявата ръка, ако е момиче, и с дясната, ако е момче. Интересен обичай е влизането в самата църква с кръщелника. Човекът, който носи детето, трябва да влезе през вратата на църквата и да стигне до олтара, без да се обръща назад. Символиката е, че детето ще гледа само напред и ще порасне силно и смело.

След службата кръстниците традиционно хвърлят захаросани бадеми пред църквата. Кръщенето се празнува с пищна трапеза, като всеки гост трябва да получи парче торта. На тръгване гостите получават подарък от родителите и кръщелниците – 5 захаросани бадема. Ако детето е момиче – розови на цвят, ако е момче – сини. Бадемите са 5 на брой, защото символизират 5 неща – здраве, богатство, щастие, плодородие и дълъг живот.

Кръщенето в Ирландия


В ирландските католически служби за кръщене са включени молитви към св. Бригита, покровителка на новородените. В ръката на бебето се поставя сребърна монета по време на церемонията, за да донесе богатство и късмет на детето. Традицията повелява децата да носят на главите си носните кърпи на майките от сватбения им ден. Тази кърпа се пришива на бонета вечерта преди кръщенето. Когато детето се жени, същата тази бонета трябва да се пришие отново на носна кърпа, за да може да се носи на деня на сватбата.

дете

Сватбата на родителите и кръщенето на детето са свързани и по още един начин. Сватбената торта е с най-горен пласт, който е направен с уиски и трябва да се пази за кръщенето на първото дете. Не се яде, а трохите от нея се поръсват върху главата на детето, за да му донесат късмет и здраве. Днес има още един обичай, който младоженците по-често правят. Запазват бутилка шампанско от сватбата си и я отварят на кръщенето, за да вдигнат тост за детето.

Кръщенето в Шотландия


Традицията за кръщене в Шотландия е тясно свързана със суеверията им. В миналото периодът преди кръщенето на бебето се е считал за опасен и родителите са били особено бдителни. Едно некръстено бебе може да бъде лесно откраднато от зли феи и в замяна да оставят едно от техните зли деца. Изобщо покрай лошите феи се върти всичко, свързано с кръщенето. Преди самото кръщене не трябва името да се казва на глас или на други хора, за да не разберат феите, че в къщата има некръстено дете. Задължително до детето трябва да стои и Библия или молитвеник до деня на кръщенето.

След кръщенето гостите могат да дадат монета, която да символизира здравето и щастието на детето. В миналото най-близките съседи е трябвало да направят микс от овесени ядки и уиски, който се сервира на всеки гост. По традиция се сервират хляб и сирене, а гостите пият уиски от плитка гравирана чаша. Тази чаша може да бъде от сребро или дърво, като освен че се пие от нея уиски, може да послужи и за подарък за кръщене.

църква

Как се кръщават децата в Украйна


При украинските кръщенета детето е увито в обикновена бяла кърпа, донесена от кръстника. На свещеника, който кръщава детето, в миналото му се е плащало с хляб и вино, днес това не се прави, а просто се дават пари. Родителите не трябва да присъстват на самото кръщене. Детето се завежда от кръстниците, като, ако е момиче, се води от кръстницата, а ако е момче – от кръстника. Родителите през това време подготвят тържеството у дома. Акушерката, която е помагала при раждането на бебето, се счита за почетен роднина и се очаква също да присъства на кръщенето.

По време на съветската власт кръщенетата, както и всички религиозни церемонии, били забранени в Украйна, така че са се извършвали тайно. Преди това децата са се кръщавали веднага след раждането, когато обаче традицията е трябвало да бъде тайна, са се забавяли. От тогава е останал този обичай да се изчака детето да навърши поне 1 година.

Как се кръщава дете според гръцките православни обичаи?

По време на гръцко православно кръщене едновременно се извършват Кръщение и Свето причастие. За разлика от българското кръщене, гръцкото изисква само един кръстник. Той задължително трябва да е кръстен християнин, може да е шаферка или някой от родителите. Традицията повелява кръстникът да избере името на детето. Естествено, това първо се уговаря с родителите. Всички разходи по кръщенето се поемат от кръстниците, а родителите поемат разходите по почерпката след това.

В началото на церемонията бебето се съблича от роднина на жената, обикновено бабата, и се увива в бяла или с цвят на слонова кост кърпа. Свещеникът помазва главата на бебето с осветен зехтин, след което бебето се потопява три пъти, за да получи даровете на Света Троица и да символизира трите дни, когато Христос е бил погребан, преди да възкръсне. По време на кръщенето свещеникът помазва различни части от тялото на бебето, символиката е следната:

• Челото – за да има хубави мисли;
• Гърдите  за да има здраво сърце;
• Очите за да има добро зрение;
• Ушите  за да има добър слух;
• Устните  за да изрича добри думи;
• Ръцете за да е трудолюбиво;
• Краката  за духовното ходене през живота.

След това свещеникът взема детето и обикаля с него три пъти, за да представи танца на ангелите. Отрязва 3 кичура коса и ги оформя в кръст, който символизира послушание и жертвоготовност. Бебето се облича в бяла рокля, която символизира чистотата на душата му. Вече може да получи и Свето причастие. В края на церемонията родителите целуват ръката на избрания кръстник. След церемонията кръщенето се отбелязва с пищно тържество с традиционни гръцки ястия като сувлаки, пастицо и баклава.

Според традицията бебето не трябва да се къпе три дни след кръщенето. На четвъртия ден бебето се къпе и водата се използва за поливане на цветя. В следващите три недели след кръщенето бебето получава Свето причастие в църква, облечено в оригиналната си рокля за кръщене. Обикновено се завежда на църква от кръстника, който ще запали същата свещ, която е била използвана и в службата за кръщене. Всяка година на имения ден кръстникът трябва да прави подарък на детето и на Великден да му дава свещ и нови обувки.

кръщене

Как се кръщават децата в Иран?


В Иран ислямските церемонии по именуване и къпане са сравнително сложен ритуал, който включва редица по-малки ритуали. Изненадващо е, че някои от тях са подобни на християнските. Веднага след раждането бебето е облечено в дълга бяла роба, наречена "рокля на възкресение". Главата му се покрива, за да не го видят демоните. Освен това до устата му се допира благословена глина, която трябва да го защитава 40 дни. На шестата нощ представят бебето на местния духовник и официално го кръщават. Духовникът моли родителите да запишат избраните имена върху лист хартия, които поставя в Корана.

Ако са няколко имена, духовникът избира едно от тях на случаен принцип. След като детето се кръсти, майката има право да яде ориз за първи път след раждането. Организира се почерпка за семейството и приятелите, която включва традиционни ирански специалитети.

Когато момчетата са на десет дни, а момичетата на седем, се провежда церемония по къпане. Майката и детето са придружени от други жени, роднини, в обществените бани, за да бъдат почистени и пречистени. Бебето се държи над главата на майката и се полива със сладка вода. Водата е благословена, за да предпази майката и детето от зли очи и лошо здраве.

Как се кръщават децата според индуизма?

Единадесет дни след раждането бебето се носи в храма за специалната церемония, наречена Намакарама. Четат се молитви и бебето се полива със светена вода, а му се дава да пие медена вода. Това се прави за безсмъртие. Друга важна церемония се провежда, когато бебето е на шест месеца – тогава може да пробва твърда храна за първи път. Това може да се направи и в храм, и вкъщи.


Какви са еврейските обичаи?

Еврейската версия за кръщене е специална церемония по именуване на бебето, в която то се и обрязва. Церемонията се нарича Bris за момчета и Zeved Habat за момичета. Ако е момиче, задължително кръщенето трябва да се извърши на 8-мия ден от раждането. Ако е момче, може да се направи по всяко време. Кръщенето се извършва в синагога. Бебетата получават еврейско име, което има специално значение за родителите. По традиция европейските евреи от Ашкенази наричат детето в чест на починал роднина. Средноизточните и испанските евреи предпочитат да избират името на жив роднина. По време на церемонията родителите са помолени да обяснят избора си на име и значението, което то има за тях. В съвремието на еврейските бебета често се дава и светско, и еврейско име. След като церемонията приключи, родителите и детето се поздравяват от другите гости с фразата mazel tov, което означава "поздравления". Церемонията е последвана от пищно тържество и подаръци за бебето.

Евреите имат и друг много красив обичай. Когато се роди бебе, традиция е да се засажда кедрово дърво за момче и бор за момиче. След години това дървото ще бъде отсечено, когато планират сватбата си, за да направят хупа, вид беседка, под която ще се женят.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.