Тони Бенет - живата легенда на американската музикална индустрия

Pinterest LinkedIn +

На 3 август 2013 г. Антъни Доминик Бенедето, по-известен като Тони Бенет, навърши 87 години, 64 от които прекарва на сцената, от която не е слязъл до ден-днешен. През септември същата година прочутият американски артист с огромен талант не само в музиката и неподвластна на времето харизма ще се доближи с още един дългосвирещ запис до умопомрачителните 100 издадени албума (в това число студийни, концертни, сборни и видео албуми).

На 2 септември 2013 г. Sony Music ще издаде компилацията The Classics - ретроспективна колекция с 20 песни на легендарния музикант, всяка от които подбрана лично от него, защото това са песни, които "звучат все едно са написани вчера, въпреки че може да са от преди 500 или 50 години".

Когато решава да събере различен репертоар в един общ албум, с който да пресъздаде цялата си кариера, Тони Бенет се води от две неща при избора: песни, които са доказали стойността си във времето и, от друга страна, дават възможност за нови интерпретации на сцената на живо.

The Classics започва с песента от 1951 г. Because of You, която е и първият запис на Тони Бенет за лейбъла Columbia Records. Това е и първият му No.1 сингъл, а също и песента, с която "за първи път се почувствах на професионално ниво. Това е началото на моя звукозаписен репертоар".

Колекцията събира на едно място някои от най-популярните и обичани изпълнения на живата легенда на американската музикална индустрия, като включва и записи от двата дуетни проекта на Тони Бенет, постигнали феноменален успех в класациите.

Това са посветеният на 80-годишния му юбилей Duets: An American Classic и издаденият пет години по-късно по аналогичен повод Duets II, който дебютира на първо място в Billboard 200, превръщайки Тони Бенет в най-възрастния артист в цялата история на Америка с албум, дебютирал на 1-во място в класацията.

Тони Бенет отдавна има легендарен статус в историята на световната музикална сцена. От първите си записи досега той работи и записва с компанията Сolumbia (от семейството на Sony Music). Биографичният филм Tony Bennett: An American Classic на режисьора и носител на "Оскар" Роб Маршал печели 7 награди ЕМИ през 2007 г.

През есента на 2007 г. излиза още един документален филм за живота и кариерата на Тони Бенет, озаглавен Tony Bennett: The Music Never Ends, продуциран от друга легенда – Клинт Истууд. Филмът е включен в колекцията American Masters на PBS.

Любопитен факт в кариерата на Тони Бенет е, че е пял пред девет президента на САЩ – Айзенхауър, Кенеди, Джонсън, Картър, Рейгън, Буш (баща), Клинтън, Буш (син) и Обама. Тони Бенет е сред близките съратници на Мартин Лутър Кинг и често е до него в походите за граждански права през 1965 г.

Слабо известен факт е, че той е и добър художник. Портретите на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън, които създава, са част от постоянната колекция на музейния комплекс Smithsonian.
Тони Бенет развива и активна хуманитарна дейност. През 2007 г. той е отличен с наградата на ООН за хуманитарна дейност.

Тони Бенет е автор и на три книги: автобиографията му The Good Life и два сборника с негови картини и скици - Tony Bennett: What My Heart Has Seen и Tony Bennett In the Studio: A Life of Art and Music. 

В сътрудничество с Отдела по образование към кметството на Ню Йорк Бенет основава училище по изкуствата на името на Франк Синатра – държавно училище в Астория, Куинс, откъдето е и самият артист.

Заедно със съпругата си Сюзън създава и фондацията Exploring the Arts, която подкрепя и развива изкуството в образователните програми на държавните училища. Фондацията в момента финансира програми по литература, музика и изобразително изкуство в 14 държавни училища в Ню Йорк.

The Classics излиза в България на 2 септември 2013 г. от Вирджиния Рекърдс.

Сподели.