Тома Спространов: "Еlvis не искаше нищо повече от един дълъг, готин, розов кадилак"

Pinterest LinkedIn +

На 16 август 2007 се навършват 30 години от смъртта на Краля на рок енд рола - Елвис Пресли (Elvis Presley). Той оставя харизматичен, красив и неповторим спомен в историята на музиката.

И до днес хиляди хора вярват, че Елвис е жив и това да го открият осмисля живота на много негови фенове.

Avtora.com се свърза с един от най-големите му почитатели в България - Тома Спространов, който разказа интересни факти от живота на Краля.

Avtora.com: Здравейте, господин Спространов! Разкажете ни за вашите спомени за Елвис и какво означава един подобна годишнина - 30 г. от смъртта му, когато говорим за Краля на рока?

Тома Спространов: Аз бях на ваканция с моите две деца, когато един ден видях във вестника огромното заглавие "Днес почина Краля на рока Елвис Пресли". Няма да забравя този момент. За мен Елвис Пресли е един от първите, които обикнах. Аз съм израстнал с рок енд рола и Бил Хели (Bill Haley), бесния Литъл Ричърд (Little Richard) и Джери Лий Луис (Jerry Lee Lewis). Но Елвис не напразно бе наричан Краля.

Той започва да работи във фирмата Sun Records като разносвач на фотографски материали. След работа се качвал на камиона и започвал да пее кънтри парчета и да свири с китарата. Когато решава да запише песен като подарък за рождения ден на майка си, той дава 5 долара за студио и записва "My Happiness" - една чудесна балада. Но момиче от студиото веднага се обажда на шефа си и му казва, че е дошъл много интересен човек, който трябва да бъде чут на всяка цена. Издирват го и започват да го карат да пее кънтри балади, но нещо не вървели нещата с кънтрито. Между репетициите обаче, басиста и барабаниста започват да си тракат нещо бясно в студиото. Тогава Елвис започва да пее стара негърска песен, която е чул някога - "That`s allright, mama". Записват тази импровизация и 1955 година се ражда рок енд рола. После Sun Records издават това парче и Елвис разбира по много интересен начин, че е станал известен - бил е на кино, когато са го изкарали от прожекцията, за да даде интервю. Това е началото на музикалната кариера на Краля.

На сцената той така си е кълчеше ханша, че го наричаха и Елвис-задника. Този маниер той е усвоил от негрите, с които е пеел в църковния хор като малък.Когато Ед Съливан го кани в телевизионното си шоу нарежда на операторите да го дават от кръста на горе, за да не се виждат тези непривични движения. Жените пищяли като луди по концертите и се е считало, че той сексуално им влияе.

Avtora.com: Дали това е причината да стане по-голяма звезда от например Бил Хели, който по това време е бил много по-известен и хитовете му са се въртели денонощно по радиостанциите?

ТС: Бил Хели е един готин чичо. Малко кривоглед, с една смешна лимба и дебеличък. Как може да бъде супер звезда, въпреки че Rock Around The Clock е бил смазващ хит и всички са чупели радиото от кеф?! Той просто нямаше визията на човек, който да подлудява младите момичета и който момчетата да искат да имитират.


Elvis Presley - ненадминатия крал на рока

.: Avtora.com: До каква степен вярвате на слуховете, че Краля е жив?

ТС: За голямо съжаление смятам, че няма как да е жив. Той само за отслабване взимаше по няколко шепи хапчета. Влиза няколко пъти в болница преди смъртта си. Тъпчеше се с отвратителни сандвичи с масло от фъстъци, банани и шунка - стана ужасно дебел и нямаше как да не си разклати сърцето.

Avtora.com: Дали този мит не съществува просто защото хората имат нужда от подобен образ? Никой досега не успя да го замени или поне да достигне харизматичното му присъствие?

ТС: Никой не успя. Имаше толкова много опити, но никой не е Елвис. Елвис е едно самородно късче злато. Интересен, красив, подвижен, харизматичен. Като малък е откраднал страшно много маниери и от негрите, които е наблюдавал тайно. Точно тогава Елвис беше много нужен на индустрията, защото бяло момче, което пее като черен, успя да подлуди и черни, и бели. Имам всички записи, концерти, DVD-та, които може да се намерят за него. Във филмите, в които играеше, за съжаление не успя да покаже себе си докрай. Сюжетите бяха толкова скучни и отнемаха толкова много от времето му, че той така и не успя да направи концерт в Европа. Пял е само веднъж като войник в Германия и в Париж. По-късно се говореше, че неговият импресарио имал проблеми с мафията в Холандия и затова не са тръгвали към Европа. Така Елвис си остана завинаги американската звезда.

Не знам дали знаете, че единствената награда Грами на Елвис е за албума му с негърска спиричуъл. Той пее американска църковна музика, само че го прави малко по-бързичко.

Avtora.com: Можем ли да твърдим, че Елвис е бил събирателен образ на американската култура по това време?

ТС: Елвис е едно бедно момче от улицата. "Американското чудо", което благодарение на таланта си успя да събере милиардите долари. Той беше луд на тема кадилаци и често ги подаряваше на случайни хора от улицата. Помагал е с пари на хората, отиде в армията като всеки порядъчен американски младеж, подстригаха го - той направи всичко, което един американец би искал да направи. А поведението му на сцената го правеше мечтата на всички американци.

Avtora.com: Успя ли Елвис да промени шоубизнеса през 50-те години?

ТС: Него го използваха. Големите суми отидоха в издателите и продуцентите му. След смъртта му са продадени 20 пъти повече негови албуми, отколкото приживе. Така дъщеря му в момента е мултимилионерка именно заради всички тези копия, които се продават и до днес. Той като едно бедно момче от улицата не е искал много повече от един дълъг, готин, розов кадилак.

Avtora.com: Мислите ли, че младите хора днес си дават сметка колко голяма звезда е Краля на рока?

ТС: Не, младото поколение е чувало за Елвис, но за съжаление не знаят песните му. И все пак има все още медии, които му обръщат внимание - днес и по националното радио ще има специално предаване за Краля. Да е жив Елвис! Поне в мислите на хората...

Сподели.