Tom Clancy’s H.A.W.X.

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Arcade Flight Simulator
Година: 2009
Произв./Изд: UbiSoft
Платформа: PS3 | X360 | PC

За играта:

 

UbiSoft Romania вече са работили над Blazing Angels в опит да си спечелят късче небе от Ace Combat серията. Сега, добавяйки името на популярния писател Том Кланси в заглавието на новата си самолетна аркада H.A.W.X, ни остава да видим дали са надделели в борбата с популярния франчайз на Namco.

 

Историята включва обичайната томклансиева каша от интриги и в крайна сметка не е особено трудно да се досетиш накъде точно ще те отведе, но е достатъчно прилична, за да движи действието напред. Пък и феновете на Ghost Recon: Advanced Warfighter, друга игра, подписана от Кланси, със сигурност ще се зарадват на няколкото намигвания към нея.

 

Визия и звук:

 

Картите са базирани на реалните данни от реални сателити, така че в този аспект степента на реализъм се доближава до това, което би видял от кабината на истински изтребител. Детайлът, разбира се, са губи на моменти, но предвид мащаба на случващото се, това е простимо. Експлозиите са сред най-добрите, които си виждал в игра изобщо, а предвид количеството им на единица геймплейна площ ще имаш много радост за окото.

 

Звуците са доста прилични, но диалогът на моменти е абсолютно смехотворен.

 

Геймплей:

 

Играта е подчертано аркадна, както отбелязах и в самото начало, въоръжението е в количества, които извикват резонния въпрос как самолетът ти изобщо е излетял, а управлението е изключително леко и интуитивно, така че дори това да е първият ти подобен симулатор няма да срещнеш никакви трудности с него. Думата симулатор”, разбира се, тук е окована в доста сериозни кавички, така че феновете на сериозните игри от жанра, в които законите на физиката тежат с пълна сила, а разучаването на контролите отнема поне няколко часа, най-вероятно ще сбърчат погнусено нос.

 

Може би най-интересният момент, свързан с Tom Clancy’s H.A.W.X. е, че двадесетината мисии, включват възможността за кооперативно изиграване, ако навиеш няколко приятели да полетят заедно с теб. Да, точно така – няколко – тук кооперативният режим не е ограничен до двама играчи, и в битката могат да се присъединят до трима твои съмишленици

 

Изтребителите, с които можеш да играеш са впечатляващо много и – поне на ниво модели – се доближават максимално до реалните самолети, с които дори и в този момент някъде по света се сее разруха. Въпреки това, ако си нямаш ниакава идея от военна авиация, играта е достатъчно учтива, за да ти избере най-правилния самолет за съответната мисия. Нови оръжия и самолети се отключват, като трупаш точки опит, докато избиваш опоненти и – най-вече – ако изпълняваш специални директиви (примерно: унищожаване на Х броя врагове с оръжието Y). Фактът, че опит се трупа и в мултиплеърни сватки, сериозно повишава желанието да продължиш да играеш, след като соловата кампания е приключила, за да вдигнеш точките си до максималното, 40-то ниво.

 

 

Плюсове:

-Изключително лесна за усвояване и достъпна игра, дори за хората, имащи страх от симулатори.

-Страхотни нива на реализъм на ниво терен. Ако видиш дърво или сграда в играта има огромен шанс на съответното реално място от земното кълбо наистина да има дърво или сграда.

-Кооперативен режим за четирима човека.

-Страхотни експлозии.

 

Минуси:

-Феновете на реалистичните симулатори най-вероятно ще подминат тази аркада с погнуса.

-Нелепо озвучаване.

-Липса на достатъчно интересни мултиплеърни режими.

Сподели.