Toca Race Driver 3

Pinterest LinkedIn +

Жанр: racer
Изисквания: CPU P4/Athl 1.5GHz, RAM 512 MB,Video 64 MB, HDD 6 GB
Производител/разпространител: Codemaster
Година: 2006
Мултиплеър: ДА

Какво е общото между секса и автомобилните състезания? Писъците? Адреналинът? Опасността да излезеш от пистата? Миризмата на изгоряла гума и това, че винаги ще се намерят хора, които да се оплакват от шума... Всичко това е вярно, но наистина фундаменталното общо между тези две е именно УДОВОЛСТВИЕТО, което носят. Toca 3 е прекрасен пример как в един рейсър могат да се съчетаят аркадност, прецизност и разнообразие до такава степен, че даже да не сте фенове на жанра, да залепнете за мониторите.
 
Повечето рейсинг симулатори са забити точно в някой определен клон на автомобилните състезания (Формула 1 например). Това може да е интересно за хардкор почитателите, но пък след време става дразнещо и еднообразно за почти всички останали. Да въртиш обиколка след обиколка по писти, които си приличат, с един и същ автомобил – не всеки би се пробвал.  Е, може да забравите това положение. T3 дава възможност за участие в НАД 30 ВИДА СЪСТЕЗАНИЯ – като се почне от F1, картинг, offroad, ретро ралита, Le Mans и каквото ви дойде наум.
 
Веднъж създали профил, можете веднага да тръгнете по пътя на славата ( и изгорелите гуми ) под мъдрото ръководство на вашия личен шотландски механик. Отключвайки писта след писта и всяка от близо осемдесетте коли, готиното чиче ще ви води по света от Британия до Бахрейн и ще ви дава напътствия - понякога доста полезни.  Е, можеха да изберат някаква друга националност, вместо шотландец – акцентът на този пич е толкова мощен, че понякога мъдрите му съвети отиваха на майната си, неразбрани от нетренираното ми ухо (Gweud race may lad!).
 
Ааааххх, колите! Спокойно може да се напише статия само за тях. Независимо дали става въпрос за някой свръхзвуков булид или за танкоподобен monster truck, те се държат доста реалистично на пътя и се случва прецизността на управление да играе лоши шеги на този, който е решил да полети, залепил крак на газта, въпреки че насреща му иде 90 градусов завой (гуми и каросерия изчезнаха там). За тези, които са наистина маниаци – системата за тунинговане дава възможности за подробни персонални настройки и ако разбирате от тези неща, в тунинг менюто може да изкарате незабравими мигове, докато бърникате из параметрите на возилото си.
 
Make no mistake – всяка количка и терен си имат правила и характер. Едно е да юркаш TVR T400R със скорост близка до светлинната (то и самата кола прилича на совалка) по асфалта - съвсем друго да въртиш геврека на Renault Alpine А110 в дъжд и киша по черните пътища...
 
Терените, освен че  са нечовешки красиви, са солта и пипера в Toca 3 и не говоря само за пистите... Като се почне от културния асфалт, та се мине на чакъл, който барабани по стъклата (ако са останали такива), кал и киша, мокри терени, по които да занасяте като фигуристи на зимна олимпиада, заораващ пясък, трева, разнебитени пътища, осеяни с изкопи, канавки и трапове...
 
Абе, пак сме на принципа „Каквото се сетите – има го!“. Макар че за следващата Toca бих посъветвал дизайнерите да посетят България (и най-вече София) и да си напълнят очите с уникалните ни шосета, които биха добавили ново, неизпитвано до момента ниво на трудност, ако се добавят в играта...
 
Относно пораженията по возилото, те са стандартните изкривявания на каросерията, разбитите врати и стъкла, прегряващият двигател и, разбира се, моите любими разнищени гуми.
 
Звукът е перфектен и отговаря изцяло на обстановката, без значение дали ще бъде набиване на спирачки, ревът на изтерзан мотор, заплахите по радиото, че ще те дисквалифицират, ако не престанеш да се „праиш на мъж“, както и спокойния глас на стоящия до вас в колата навигатор в рали-състезанията.
 
Е, човек наистина би могъл да се подразни от реализма, който наистина не прощава грешки, или от ниската детайлност на публиката (станиолените човечета), но това са наистина бели кахъри спрямо това, което получаваме. И ако в Кама Сутра може да се намери всичко по въпроса за плътското удоволствие, то приемете Toca 3 като Кама Сутра-та на рейсинга. Карайте внимателно и никога в нетрезво състояние. Газ!
 
 
 
 
Сподели.