"Titanic" възкръсна в три измерения

Pinterest LinkedIn +

Започнаха премиерните прожекции на филма "Тайните на Титаник 3D”. Специален гост на първата прожекция в кино MTel Imax бе капитан далечно плаване Никифор Герчев.

За официалната премиера на "Тайните на Титаник 3D” във фоайето на киното бяха изложени корабен рул, стенен часовник, фенер и други автентични предмети от потънали кораби. Те са част от колекцията на капитан Никифор Герчев, който разкри тайните на катастрофата на пътническия лайнер пред първите зрители на филма в България.


На премиерата на филма бяха показани автентични артефакти от потънали кораби. Снимка: Avtora.com

Режисьор на "Тайните на Титаник 3D” е Джеймс Камерън (James Cameron), ръководил и драмата "Titanic" с участието на Леонардо Ди Каприо (Leonardo Di Caprio) и Кейт Уинслет (Kate Winslet). За разлика от лентата от 1997 година, „Титаник 3D” е документален филм, комбиниращ резултатите от проведените в последните няколко години изследвания за катастрофата с актуални кадри на потъналия кораб.

Avtora.com потърси за коментар капитан Герчев, който е основател на сдружение БУЛСАР- неправителствена организация в обществена полза за спасяване на човешки живот по море

Avtora: Каква е вашата връзка с „Титаник”?

Кап. Никифор Герчев: Имам обществена и лична връзка с „Титаник”. Създател съм на Комитета за възстановяване на загиналите на „Титаник” българи и църквата, която се намира в с. Гумощник. Това е организация с идеална цел, която набира дарения, включително и чрез своя сайт www.titanicbg.org за реализирането на проекта до 2012 г., когато ще се навършат 100 години от катастрофата.


Капитан Герчев бе един от специалните гости на събитието. Снимка: Avtora.com

Но след като се появиха и други организации, търсещи пътувалите на кораба българи и техните потомци, се преориентирах в проучване на самите причини за катастрофата и спрях да се занимавам с жертвите.

.: Как ще коментирате големия интерес, който се вдигна около Титаник с двата филма на Камерън?

Кап. Никифор Герчев: Не ме интересуват емоциите и филмите. Видял съм смъртта стотици пъти, не ме вълнуват любовните истории във филма, така както вас, младите. От години се занимавам с катастрофи на кораби и това, което ме интересува, са грешките и безотговорността на капитана на „Титаник”, довели до катастрофата.

Не ми харесва това, че превърнаха случая в комерсиална емоция. „Титаник” не е нито най-трагичният, нито най-големият потънал кораб. Освен това, във всяка трагедия загиват хора, а на техен гръб не е нужно да се търси слава.
Сподели.