"Тилт" - любов и омраза по време на прехода

Pinterest LinkedIn +

След "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Дзифт", "Източни пиеси", "Мисия Лондон" и "Лов на дребни хищници", надежда за българско кино дава и новата продукция "Тилт".

Премиерата на филма е през февруари, но благодарение на масираната рекламна кампания и представянето му на 29-ия фестивал "Златната роза" във Варна, очакванията към "Тилт" вече са големи. Драмата за прехода у нас и влиянието, което имат промените върху младото поколение, грабна три отличия, едно от които за "Главна мъжка роля" на Явор Бахаров.

Акцентът във филма пада именно върху него, който днес е по-познат като небрежното хипи от "Стъклен дом", Хари. Безспорно обаче, именно "Тилт" е възможността Явор Бахаров да избяга от лековатия образ, с който се наложи в популярната сага на bTV и да докаже, че актьорският му потенциал се разпростира много по-далеч.

Тук той е в ролята на младия бунтар Сташ, който се влюбва в забраненото момиче, а желанието му да отстоява любовта си води до редица драматични промени в живота му. Проблемът за емиграцията също е засегнат, но основната линия в сюжета се съсредоточава върху годините на прехода, т. нар. явление "мутра" и как всичко това се отразява на младото поколение в България.

Любопитно е, че Явор Бахаров получава ролята на Сташ благодарение на брат си Захари. Звездата от "Дзифт" е първоначалният избор за персонажа, но само след няколко сцени по време на кастинга убеждава режисьора Виктор Чучков-Младши, че има далеч по-подходяща кандидатура за образа. Така в ролята влиза именно малкият Бахаров.

По ирония на съдбата, въпреки че "Тилт" е заснет преди "Стъклен дом", в другата главна роля във филма също влиза добре познато лице от сериала – Радина Кърджилова. Актрисата е в ролята на Беки - голямата любов на Сташ. В живота Явор Бахаров и Радина действително са близки – двамата се познават отлично покрай следването си в НАТФИЗ (и четиримата актьори с главни роли в "Тилт" са учили заедно) и дори често са се отдавали на студентски лудории.

Заради една от тях, Явор и Радина нашумяха и със скандални голи снимки от купон, като тогава категорично отрекоха между тях да има интимна близост. Това обаче не личи от съвместните им сцени в лентата, които изключително реалистично пресъздават драматичната им история.

"Любовните сцени в "Тилт" не бяха проблем нито за мен, нито за нея. Познаваме се отдавна, а и фактът, че все пак е доста красиво момиче, също оказа влияние. Не е трудно да откриеш жената в нея", коментира Явор Бахаров.

Радина пък признава, че е изживяла емоционално всяка сцена от филма. "Много дълбока, истинска, човешка история. Най-тежка бе сцената в банята, в която героят на Явор се е върнал от Германия, а след това мутри го пребиват пред очите ми. Ролята ми е невероятна, много я харесвам. Напластена е с куп емоционални състояния и беше абсолютно предизвикателство", разкрива тя.

Няма как да пропуснем и основният "виновник" за появата на филма – Виктор Чучков-Младши. Въпреки факта, че това е първият му игрален филм, "Тилт" е изпипан до най-дребния детайл. Идеята е на него и брат му Борислав, с когото основаха продуцентската компания "Чучков Брадърс" през 2003 година. Първоначалният работен сценарий е развит с помощта на световноизвестните консултанти Бернд Лихтенберг и Бил Форсайт, а ко-продуценти са Оstlicht filmproduktion (Германия) и БНТ.

Заснемането също е забележително - "Тилт" е първият български филм, сниман с дигиталната кинокамера RED ONE.

"Тилт" се радва на всички предпоставки да се превърне в поредния български филмов хит на голям екран в последните години след "Дзифт", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Източни пиеси" и "Мисия Лондон". Вероятно това е и причината успоредно с премиерата на филма през февруари, на пазара да се появи и едноименният роман, дело на Любен Дилов-син.

Сподели.